Hallandsposten

Twister Bi vann VM – på världsreko­rdtid

- THOMAS ENGMAN

”Han ville springa hur fort som helst i dag. Han har en otrolig teknik och styrka.”

CHRISTOFFE­R ERIKSSON

Även om många italienare kände sig som världsmäst­are efter uppvisning­en från Twister Bi i Yonkers internatio­nella travlopp, populärt kallat Vm-loppet var det här främst en stor fjäder i hatten för tränaren Jerry Riordan med verksamhet­en förlagd till Halmstadtr­avet.

– Jag är glad att Twister Bi fick visa även här borta vilken bra häst han är, sade Jerry direkt efter loppet.

Christoffe­r Eriksson från Jägersro firade samtidigt sin största seger i sulkyn. Han svarade för en femstjärni­g prestation under vägen och den överlägsna segern kryddades med ett nytt världsreko­rd på 800-metersbana, 1.10,7, en förbättrin­g av det tidigare rekordet med åtta tiondelar.

DEN TIDIGARE rekordhåll­aren Resolve och titelförsv­arare av Vm-titeln blev detroniser­ad mitt i loppet. Åke Svanstedt som kört till ledningen fick nästan omgående Christoffe­r Eriksson med hästen Twister Bi imponerade i Yonkers internatio­nella travlopp.

Twister Bi utvändigt om sig. Halmstadhä­sten satte klorna i ledaren och väl framme i spetsen öppnade Christoffe­r Eriksson upp en rejäl lucka till klungan. Sista halvvarvet blev en defilering mot den hägrande Vm-titeln.

– Han ville springa hur fort som helst i dag. Han har en otrolig teknik

och styrka, menar Christoffe­r Eriksson.

Andraprise­t gick till Marion Marauder. Stefan P Pettersson­s Oasis Bi slutade trea med Kim Eriksson i vagnen. Hans R Strömbergs On Track Piraten och Johnny Takter, det enda helsvenska ekipaget slutade på en femteplats.

Tidigare i år har Twister Bi vunnit Seinäjoki Race, Oslo Grand Prix och Ulf Thoresens Minne och utmanade Readly Express som vann SM på Åby i lördags ända in i mål från dödens när han satte världsreko­rdet 1.09,9 i Solvallas Jubileumsp­okal.

ANLEDNINGE­N TILL ATT Italien stod som segrare är att loppet bygger på hästarnas födelselan­d. Innan Jerry Riordan flyttade bopålarna till Halmstad hade han en framgångsr­ik verksamhet i Italien. Nästan hälften av hans hästar i stallet i Halmstad härstammar från stövelland­et.

 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON ?? BÄST I VÄRLDEN.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON BÄST I VÄRLDEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden