Hallandsposten

”Små handlingar kan också rädda demokratin” FÖRFATTARE ANALYSERAR FÖLJDERNA AV TRUMPS VALSEGER

KULTUR:

- ELIN SWEDENMARK/TT

Stärk era institutio­ner, var aktsam om sanningen och stöd grävande journalist­ik. Timothy Snyder skrev stridsskri­ften Om tyranni efter att Donald Trump kom till makten. Budskapet är tydligt: även små handlingar räknas när demokratin står på spel.

”De goda nyheterna är att miljontals amerikaner har engagerat sig, de dåliga att många har blivit mer radikala.”

TIMOTHY SNYDER

Boken Om tyranni är tunn – Timothy Snyder skrev den i en känsla av extrem brådska, efter att Donald Trump valts till president. Men de 20 historiska lärdomarna har han destillera­t fram ur ett helt liv som historiker. På besök i Stockholm snart ett år efter det amerikansk­a valet är han fortfarand­e orolig.

– De goda nyheterna är att miljontals amerikaner har engagerat sig, de dåliga att många har blivit mer radikala, säger Snyder som menar att presidente­n spelar ut olika grupper mot varandra.

I FLERA BÖCKER har Timothy Snyder spårat tecknen på demokratie­rs sönderfall. Han påminner om att det bara tog ett år för den nazistiska nyordninge­n att konsolider­a sig: vid slutet av 1933 hade Tyskland blivit en enpartista­t. Vissa kallar honom alarmistis­k men Snyder menar att lärdomarna är tydliga:

– Det handlar om att man inte ska lyda i förväg, att man ska skydda sina institutio­ner och frukta enpartista­ten, säger han.

Grymheter som Förintelse­n hade ännu fler underligga­nde orsaker, som ekologisk panik, antiglobal­iseringtan­kar och förstörels­e av stater. Sådana tecken ser Snyder visserlige­n nu också. Till exempel att regeringen i USA ignorerar forskning om global uppvärmnin­g. Och försvagand­et av EU oroar honom.

– Vi vet inte hur Europa skulle se ut utan integratio­n, det har antingen varit en grupp imperier eller ett integratio­nsprojekt, inte en samling nationalst­ater. Den erfarenhet­en vi har av sådana nationer, som i Östeuropa under 1920-talet, är att de kollapsade väldigt fort. Nästan alla i Europa tror att man har varit nationalst­ater – nationalis­ter och fascister lockas av ett sådant förflutet – men det har aldrig funnits.

Makthavare utnyttjar också de falska nyheter som numera sprids blixtsnabb­t. De vet att om ingenting är sant kan ingen kritisera makten, skriver Snyder. Mest oroande med Trumps beteende tycker han är just de konstanta lögnerna och mantrat om de lögnaktiga journalist­erna.

– Ibland skapar vänsterkri­tik tillfällen för högern. Den generella vänsterkri­tiken mot upplysning­en är en öppning för de rika. För om vi lär oss att allt handlar om perspektiv och att det inte finns någon sanning, om allt vi vet om sanningen * Född: 1969 * Bakgrund: Timothy Snyder är författare och professor i historia vid universite­tet i Yale. Han är expert på Östeuropa och det andra världskrig­et. På svenska finns böckerna Den röde prinsen. Wilhelm von Habsburgs hemliga liv (2009), Den blodiga jorden. Europa mellan Hitler och Stalin (2011) och Den svarta jorden. Förintelse­n som historia och varning (2016). * Aktuell med: Om tyranni. Tjugo lärdomar från tjugonde århundrade­t (2017). * Läser just nu: På planet hit läste jag Hilary Mantels ’Wolfhall’ och hemma ’The souls of black folk’ av W E B Du Bois. är att vi måste vara skeptiska, ger det en stor fördel till pr-apparaten.

TEKNOLOGIN SPRIDER propaganda­n fortare: vid varje islamistis­k attack twittrar Trump att han hade rätt. Att islam nu har fått en spektakulä­rt överdriven roll i både USA och Europa ger anledning till vaksamhet, hävdar Timothy Snyder. Han identifier­ar terrormana­gement som ett av auktoritär­a ledares vanligaste knep.

– Att förhindra terrorism är viktigt men det finns inget samband mellan det och att inte skydda civila rättighete­r. Ändå kommer ledare att försöka göra den kopplingen. Det är ett knep, man skapar en katastrof eller väntar på en, som man utnyttjar. Det hände vid riksdagshu­sbranden i Tyskland 1933 och det var sättet Putin kom till makten på i Ryssland 1999.

Men trots den allvarliga situatione­n är Timothy Snyders budskap hoppfullt.

– När saker börjar gå dåligt accelerera­r trenden om folk tänker ”det finns inget jag kan göra” när det ironiskt nog är precis tvärtom, säger han.

Även små handlingar spelar roll: att prenumerer­a på tidningar, att demonstrer­a, att ta ner en svastika snarare än att gå förbi den – sådant som kan vara svårare än det verkar.

– Men om du gör det känner du dig bättre och nästa gång blir det lättare. Jag mår själv bättre av att göra något och det stämmer för de flesta – bara man sliter sig ifrån alla dåliga nyheter och gör en god sak.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? SAMTIDA HISTORIA. ”Tanken är att vi måste förstå vissa saker väldigt snabbt så att vi kan förekomma händelsern­a”, säger den amerikansk­e författare­n och historiker­n Timothy Snyder som har skrivit boken Om tyranni.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT SAMTIDA HISTORIA. ”Tanken är att vi måste förstå vissa saker väldigt snabbt så att vi kan förekomma händelsern­a”, säger den amerikansk­e författare­n och historiker­n Timothy Snyder som har skrivit boken Om tyranni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden