Hallandsposten

Design som dörröppnar­e för kvinnor

- FANNY EDSTAM

muslimska kvinnor genom mode. 2011 designade hon den första slöjan för poliser, som myndighete­n köpte in. I Sverige handlar det om några enstaka poliser som använder plagget.

– Det är väldigt svårt för muslimska kvinnor att få ett arbete. Men när jag lagt ut de här bilderna har jag sett flera som vill hoppa på den banan. Att folk känner att de kan ta tag i sin dröm. Det är alltid så att någon måste börja för att andra ska våga. Sverige har varit i framkant när det handlar om religiösa arbetskläd­er. Jag ser en positiv utveckling. Vad fick du för reaktioner?

– 2011 var lite av en chock för mig. Jag fick sådan otrolig kritik och folk gick till attack. Mycket personangr­epp för man tror att jag genom de här slöjorna vill islamisera Sverige eller påtvinga kvinnor slöja. Det är absolut inte min tanke. Det här gör jag för att kvinnor som riskerar att hamna utanför samhället ska få vara i tjänst. Den rättighete­n är viktig, att man får vara självförsö­rjande och inte vara i beroendest­ällning.

Nu har hon också skapat två varianter till militären och brandförsv­aret. Men dessa måste genomgå tester innan de kan börja användas.

– Jag har varit i dialog med dem, men de får inte vara en brandrisk och liknande. Men de ser jätteposit­ivt på det här.

SAMTIDIGT SOM IMAN Aldebe vill skapa yrkesmöjli­gheter för muslimska * * Var: * kvinnor vill hon också förändra bilden och bredda folks tankar kring vad en muslimsk kvinna kan göra och arbeta med.

– Klimatet har hårdnat mot den muslimska kvinnan. Genom att förändra modet kan man ge en mer positiv bild av henne. Googlar man dyker det upp en kvinna i burka på bild. Men hur många känner igen sig i den bilden?

– När man ser en kvinna i slöja i poliskåren ger det en slags pondus. Jag kan fatta att det väcker reaktioner. Plötsligt stämmer inte bilden av att hon är förtryckt. En tuff kvinnlig polis i slöja, då ser man att det inte riktigt represente­rar den bilden som tyvärr många har. Tvärtom.

 ?? Bilder: FREDRIK DAHLBERG ?? VIKTIG DESIGN. Modeskapar­en Iman Aldebes designer med slöjor för poliser, militärer och brandsolda­ter är ett viktigt sätt att öppna de yrkena även för muslimska kvinnor som vill bära slöja.
Bilder: FREDRIK DAHLBERG VIKTIG DESIGN. Modeskapar­en Iman Aldebes designer med slöjor för poliser, militärer och brandsolda­ter är ett viktigt sätt att öppna de yrkena även för muslimska kvinnor som vill bära slöja.
 ??  ?? Vad: ”Norm Form utmanar föreställn­ingar om hur föremål och städer ser ut. Upptäck arkitektur och design som bryter normer!”
Arkdes, Skeppsholm­en Stockholm.
När: Pågår till den 11 februari 2018.
Vad: ”Norm Form utmanar föreställn­ingar om hur föremål och städer ser ut. Upptäck arkitektur och design som bryter normer!” Arkdes, Skeppsholm­en Stockholm. När: Pågår till den 11 februari 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden