Hallandsposten

Vi vill och ska göra rätt

-

Svar till Ebba Rahnster och Ingeborg Oléni, 11/10

BOSTONAVTA­LET. Efter de artiklar som publicerat­s om Region Hallands samarbete med Brigham and Women’s Physicians Organizati­on (BWPO), har vi stor förståelse för att ni undrar över hur vi tänker, agerar, hanterar data och vad poängerna med samarbetet är.

I SIN INSÄNDARE lyfter Ebba Rahnster kostnaden för projektet och menar, precis som Ingeborg Oléni, att vi lika gärna kunde gjort detta i Sverige. Vi har gjort bedömninge­n att kostnaden är rimlig i förhålland­e till den ökade kvalitet vi ska kunna erbjuda hallänning­arna när projektet ger resultat. BWPO är världsleda­nde med unika metoder för att analysera data och har lång erfarenhet av att utveckla hälsooch sjukvårdss­ystem. De samarbetar med både Harvard Medical School och Harvard Business School.

FÖR REGION HALLANDS del var denna typ av samarbete helt nytt och därför har vi lärt oss mycket under tiden. I somras insåg vi att vi inte hade gjort allt rätt i alla delar och att en del avtalskomp­letteringa­r behövde göras. I augusti stoppades all data vi skickat till Boston och den är nu också raderad.

BÅDA insändarsk­ribenterna beskriver oro för vilken typ av data som har lämnats ut. All data som analyserat­s är pseudonymi­serad (en typ av anonymiser­ing) och inga journaler har lämnats ut.

Det innebär att inga namn, personnumm­er eller fritext från journalen ingår i datan. Vad vi är intressera­de av är till exempel diagnoser, åtgärder och provsvar på gruppnivå för att kunna göra mer för de patienter som vi idag inte kan hjälpa i den utsträckni­ng vi skulle vilja.

Vi vill och ska göra rätt. Just nu arbetar vi med att kvalitetss­äkra alla delar av arbetet.

MEN VI VILL också göra det vi anser är rätt för invånarna i Halland – utveckla kvaliteten i vården för att kunna möta era behov på ett ännu bättre sätt.

Hör gärna av er till Region Halland om ni har fler funderinga­r och frågor. Johanna Wiechel-steier

Kommunikat­ionsdirekt­ör Region Halland

 ?? Ur HP 11/10 ?? BESVARAR. Två tidigare skribenter får i dag svar av en företrädar­e för Region Halland.
Ur HP 11/10 BESVARAR. Två tidigare skribenter får i dag svar av en företrädar­e för Region Halland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden