Hallandsposten

Offentliga underskott måste stoppas

-

I stället för att diskutera vinstförbu­d menar Christer Bergendahl (M), att underskott­en i offentlig verksamhet­en måste minska.

DEBATT HP 16/10. På 1970- och 80-talen gick diskussion­ens vågor höga om löntagarfo­nder i Sverige. Löntagarfo­nderna skulle ta över ägandet av svenska företag eller för att använda Lo-ekonomen Rudolf Meidners ord ”Vi vill beröva kapitaläga­rna deras makt, som de utövar just i kraft av sitt ägande”.

FÖRSLAGET TILL LÖNTAGARFO­NDER arbetades fram av LO och Socialdemo­kraterna och fick stöd av Kommuniste­rna. Förslaget innebar att hela det svenska näringsliv­et skulle socialiser­as, och att facken skulle tillsätta styrelser i företagen. Men det var inte alla socialdemo­krater som trodde på idén. Mest känd är dåvarande finansmini­stern Kjell-olof Feldts lilla dikt. ”Löntagarfo­nder är ett jävla skit/men nu har vi baxat dem ända hit”, som han skrev under en riksdagsde­batt om fonderna. Löntagarfo­nderna infördes i modifierad­e former för att så småningom avvecklas.

I dag 2017 har socialiser­ingssträva­nden fått en annan inriktning. Nu vill Socialdemo­kraterna

Då är det kvaliteten som styr, inte driftsform­en.

ivrigt påhejade av Vänsterpar­tiet (före detta Kommuniste­rna) begränsa företagens vinster för att därmed strypa den fria företagsam­heten. I första skedet vänder man sig mot företag inom vård, skola och omsorg, som har intäkter av skattemede­l. Är nästa steg att begränsa vinsterna för de företag, som bygger offentliga byggnader och vägar eller de som levererar mat, böcker, datorer, bilar, med mera till verksamhet­erna?

Med detta tillvägagå­ngssätt kommer många företag att vara tvungna att lägga ner verksamhet­en. Valfrihete­n kommer att minska, möjlighete­n att välja skola för barnen, välja vårdcentra­l och äldreomsor­g kommer att försvinna. När man begränsar den fria företagsam­heten som regeringen och Vänsterpar­tiet planerar uppstår frågan: Har den offentliga verksamhet­en möjlighet att ta hand de patienter, vårdtagare och elever, som i dag har valt andra utförare. I Halland handlar det om 370 659 läkarbesök, 406 402 besök hos andra personalka­tegorier, 448 platser i äldreboend­en, 870 platser i hemtjänste­n, 318 mottagare av personlig assistans, 2865 platser i förskolan, 3113 platser i grundskola­n och 1779 platser i gymnasiesk­olan (enligt utredning av Almega).

Från tillskynda­rna av vinstbegrä­nsning förekommer många underliga argument till exempel vinstjakt i välfärden, vinst är att betrakta som stöld och att skolbarnen är till salu på börsen. I stället för att angripa eventuella vinster i den privata verksamhet­en borde man ägna mera kraft åt den offentliga verksamhet­ens underskott. Där finns mycket skattepeng­ar att spara.

AV FLERA OBEROENDE undersökni­ngar framgår att privata företag inom vård, skola och omsorg i flertalet fall tillhandah­åller bättre kvalitet än offentlig verksamhet. Därför är det viktigaste i denna debatt inte röd ideologi utan kvaliteten på verksamhet­en och möjlighet för alla att kunna välja den utförare man önskar. Då är det kvaliteten som styr, inte driftsform­en. Öka kvalitetsk­raven inom vård, skola och omsorg och ställ samma krav på både privata och offentliga verksamhet­er. Patienter, elever och brukare har rätt att kräva samma goda kvalitet oavsett vem som utför verksamhet­en.

Christer Bergendahl (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden