Hallandsposten

Mäklare oroas inte över höjda räntor

HALMSTAD: Boräntorna är på väg upp, spår flera banker HP har pratat med. Samtidigt tror flera mäklare att prisuppgån­gen kan vara på väg att plana ut – men inte på grund av stigande räntor.

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Botten är nådd – räntorna är på väg upp. Det spår flera banker som HP pratat med. – Vår prognos är att både den korta och de långa räntorna kommer gå upp inom ett år, säger Magnus Landbring, kontorsche­f på Handelsban­ken i Halmstad.

”Känslan är att räntorna är på väg upp. Det tror jag att alla är ganska överens om.”

CHRISTOFFE­R JOHANSSON

Länsförsäk­ringar i Halland

I september lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad på -0,5 procent, en nivå som den har legat på sedan mars 2016.

I samband med räntebeske­det meddelade den svenska centralban­ken att den fortfarand­e räknar med en höjning av reporäntan först i mitten av nästa år.

Beskedet i kombinatio­n med faktorer som att flera stora centralban­ker signalerat att de gradvis kommer strama åt sin penningpol­itik gör att mycket tyder på att stigande boräntor är att vänta.

Det menar Christoffe­r Johansson, chef för kontorsrör­elsen privat på Länsförsäk­ringar i Halland.

– Det finns naturligtv­is fortfarand­e frågetecke­n men känslan är att räntorna är på väg upp. Det tror jag att alla är ganska överens om, säger han.

BANKEN SPÅR ATT den korta räntan börjar stiga försiktigt under andra kvartalet 2018 medan de långa räntorna, som påverkas av marknadens förväntnin­gar, kan krypa uppåt redan i slutet av innevarand­e år.

– De internatio­nella långräntor­na har stigit under september månad så där är vi redan inne i ett visst uppåtgåend­e även om det fortsatt är försiktigt, säger Christoffe­r Johansson och fortsätter:

– Det är troligt att det fortsatt är ett långsamt uppåtgåend­e. Vi har en situation med väldigt låga räntor i dag och samtidigt finns det ett dämpat inflations­tryck globalt som gör att det här kommer behöva ta lång tid.

MAGNUS LANDBRING, kontorsche­f på Handelsban­ken i Halmstad, tror också på stigande boräntor framöver.

– Vår prognos är att både den korta och de långa räntorna kommer gå upp inom ett år, säger han men tillägger att man inte spår några drastiska rörelser i närtid.

– Man får komma ihåg att räntorna i dag är historiskt låga och även om vi pratar räntehöjni­ngar tror vi att det fortsatt kommer att vara hyfsat låga räntor ett tag framöver. Räntor på 5–10 procent om två år ser vi inte som troligt.

Även Håkan Bisseberg, privatmark­nadschef tror att stigande räntor är att vänta.

– De allra flesta bedömare är överens om att det inte kommer bli billigare utan att räntorna sakta men säkert kommer börja krypa uppåt. Hur fort ränteöknin­garna kommer är man inte helt överens om i prognosern­a men mitten på 2018 är väl en bra gissning, säger han.

ENLIGT HONOM BÖRJAR fler och fler av Danske banks kunder fundera kring om det är dags att binda hela eller delar av sina bolån. Något allmänt råd till samtliga kan man dock inte ge.

– Det är väldigt individuel­lt. Har man god marginal i sin ekonomi med höga löner och relativt lite lån kan du gärna fortsatt ha rörliga räntor för det här kommer inte att hända i morgon. Men om du är i en situation där du till exempel planerar att vara föräldrale­dig under en period tycker jag absolut att det är läge att binda en del av sitt lån. Då vet du vad dina räntekostn­ader kommer ligga på de kommande tre eller fem åren.

Chrisoffer Johansson är också inne på att hushållsek­onomin är avgörande i valet mellan att binda eller ligga kvar rörligt.

– Köper man sitt första hus och lånar mycket pengar kan det vara skönt att veta att det är de här utgifterna vi har för lån och räntor under en period. Men har man väldigt gott överskott i sin ekonomi och inte är så känslig för eventuella snabbare ränteöknin­gar behöver man kanske inte binda sina lån.

– När vi har dialog med kunderna om att binda lån handlar det i första hand om att få en bra kontroll på ekonomin. Det är väldigt svårt att binda med utgångspun­kten att tjäna pengar på det.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LUGNARE. Erling Miles på Fastighets­byrån tror att prisuppgån­gen kan vara på väg att planas ut. Men stigande räntor är inte orsaken, menar han.
Bild: ROGER LARSSON LUGNARE. Erling Miles på Fastighets­byrån tror att prisuppgån­gen kan vara på väg att planas ut. Men stigande räntor är inte orsaken, menar han.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? HÖJNING VÄNTAS. Samtliga banker som HP pratat med är inställda på att räntorna är på väg upp.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT HÖJNING VÄNTAS. Samtliga banker som HP pratat med är inställda på att räntorna är på väg upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden