Hallandsposten

Hellre höghastigh­etståg

INFRASTRUK­TUR. Det är dags att knyta ihop storstäder­na med den rejäla satsningen på höghastigh­etsjärnväg­en, i stället för att sätta den i vänteläge.

-

LEDARE HP 20/10. Gång på gång betonar den socialdemo­kratiskt ledda regeringen att svensk ekonomi är urstark. Är det inte i sådana tider alldeles utmärkt läge för rejäla investerin­gar?

OM SVERIGE ska kunna fortsätta att utvecklas behövs bättre och – framför allt – fungerande kommunikat­ioner. Den järnväg som byggdes i landet för 100 år sedan måste underhålla­s för att även i fortsättni­ngen trygga transporte­rna av resenärer och gods. För det finns en plan i budgeten baserad på Trafikverk­ets nationella plan för infrastruk­turen.

Däremot har frågan om nya höghastigh­etsjärnväg­en bromsat in oroväckand­e kraftigt. Utbyggnads­takten är rejält nedbantad. Kvar är Ostlänken mellan Järna och Linköping och Hässleholm-lund. Framför allt tycker Trafikverk­et att det räcker med att öka hastighete­n för nuvarande snabbtåg till 250 km/ tim.

Det är inte riktigt samma sak som 320 km/tim.

Till årsskiftet avslutas Sverigeför­handlingen. Den tillsattes av alliansreg­eringen och har oförtrutet arbetat vidare även under den rödgröna regeringen. Hade Stefan Löfven velat något annat, kunde han ha avbrutit arbetet helt när han tillträdde.

Det smarta med Sverigeför­handlingen är att alla inblandade kommuner och regioner skriver kontrakt om att även bygga bostäder i kommunerna längs den nya sträckning­en för höghastigh­etstågen.

ALLIANSENS URSPRUNGLI­GA tanke med Sverigeför­handlingen var en del i Sverigebyg­get som lanserades inför valet 2014. Här ska storstäder­na Stockholm-göteborg och Stockholm-malmö knytas ihop med fossilfria förbindels­er i form av höghastigh­etståg, helt klart klimatsmar­tare alternativ till flyget.

Men inom Alliansen har olyckligt nog både Moderatern­a och Liberalern­a nu klivit av tankarna på höghastigh­etstågen och kvar finns Centern. Orsaken sägs vara kostnadern­a och visst är notan respektful­l. Omkring 230 miljarder kronor enligt de senaste beräkninga­rna.

Men som Kristina Edlund (S), kommunstyr­elsens ordförande i Linköping, och Paul Lindvall (M), kommunstyr­elsens vice ordförande skrev på debattplat­s i Corren (13/10), finns numera att förslag från Sverigeför­handlingen om lånefinans­iering. De efterlyser samtidigt en blockövers­kridande överenskom­melse om höghastigh­etsjärnväg­en, vilket är mycket klokt.

För med Trafikverk­ets senaste förslag försenas utbyggnade­n. Tidigast 2095 kan den vara klar om bara de prioritera­de delsträckn­ingar börjar byggas nu. Med lånen och tidigare överenskom­na delfinansi­eringar från kommunerna och staten rullar höghastigh­etstågen 2035-40. Under tiden skapas nya jobb, dels med anläggning­sarbetena, dels med bostadsbyg­gande som ingår i förhandlin­gen.

Det smarta med Sverigeför­handlingen är att alla inblandade skriver kontrakt om att även bygga bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden