Hallandsposten

Många nykomlinga­r på Centerns lista

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Centerpart­iet har fler nya namn än någonsin på kommunlist­an inför nästa års val. Topp tre består av rutinerade kommunråde­t Jenny Axelsson, biodlaren Yngve Kihlberg och nykomlinge­n Jennie Wijk som fick läsa på om partiet innan hon tackade ja.

Listan innehåller denna gång hela 72 kandidater. 25 av dem har erfarenhet av politiska uppdrag sedan tidigare medan 47 är nykomlinga­r.

– Vi står inför ett skifte med flera tyngre namn som lämnar. Men det är ett mindre bekymmer eftersom vi märker att det finns ett stort intresse för Centerpart­iet, säger Kjell Helgesson, ordförande för nominering­skommittén och en av dem som träder tillbaka efter valet.

Jenny Axelsson, som tog över kommunråds­posten efter Henrik Oretorp i somras, är troligen den av toppkandid­aterna som är mest välbekant för allmänhete­n. Partiets förstanamn gläds över att listan innehåller ett stort antal namn och många nykomlinga­r.

– Vi vill ha många förtroende­valda så att vi kan sprida ut uppdragen på fler. Det är otroligt viktigt för demokratin att göra det, säger hon.

TVÅA PÅ LISTAN är Yngve Kihlberg, egenföreta­garen som kom in i politiken under nuvarande mandatperi­od. Han sitter som ordförande i Halmstads stadsnät AB, ledamot i personalut­skottet och ersättare i kommunstyr­elsen.

– Det är jättespänn­ande och smickrande att få det här förtroende­t, säger Yngve Kihlberg som med sin bakgrund i den gröna sektorn brinner lite extra för en levande landsbygd och livsmedel.

– Digitalise­ringen är också en oerhört viktig och spännande fråga. 1. Jenny Axelsson 43, Simlångsda­len 2. Yngve Kilhberg 53, Kärleken 3. Jennie Wijk 47, Furet 4. Henrik Andersson 57, Holm 5. Anna Ginstmark 38, Getinge 6. Staffan Svensson 49, Harplinge 7. Håkan Björklund 48, Vallås 8. Rebecca Bjällsjö 29, Trönninge 9. Gzim Ramadani 30, Halmstad 10. Victor Rundqvist 25, Halmstad 11. Lars-roland Svensson 66, Oskarström 12. Sofie Carlsson 39, Söndrum 13. Jimmie Tschander 39, Söndrum 14. Pierre Håkansson 41, Getinge 15. Sandra Carlsson 38, Holm

En av partiets alla nykomlinga­r är Jennie Wijk som driver reklambyrå. Hon landade på listans tredjeplat­s.

– Jag blev tillfrågad i våras och fick läsa på en massa om partiet för att se om jag delade grundvärde­ringarna. Och det var många bitar som föll på plats, jag tyckte att jag kunde hitta mig själv och hur jag tycker att ett samhälle ska se ut i partiets politik, säger hon och tillägger:

– Jag har dessutom vuxit upp i en familj där politik har varit viktigt och diskuterat­s flitigt.

MED MÅNGA NYA i leden blir den stora utmaningen att föra över kunskap och erfarenhet, anser Kjell Helgesson. I övrigt ser han enbart positivt på förnyelsen.

– Om politiken ska vara levande är det oerhört viktigt att släppa in nya utifrån som kommer in med nya ögon, tänker i andra banor och utmanar oss. Vi får inte sitta i Rådhuset och bli hemmablind­a, säger han.

Centerpart­iet har i dag åtta platser i kommunfull­mäktige, men siktar på elva efter valet.

 ?? Bild: CECILIA WELIN ?? FÖRNYELSE. Kjell Helgesson, till vänster, är en av dem som valt att sluta efter valet. Yngve Kihlberg, 53, är andranamn på listan följt av Jennie Wijk, 47. Toppar listan gör kommunråde­t Jenny Axelsson, 43.
Bild: CECILIA WELIN FÖRNYELSE. Kjell Helgesson, till vänster, är en av dem som valt att sluta efter valet. Yngve Kihlberg, 53, är andranamn på listan följt av Jennie Wijk, 47. Toppar listan gör kommunråde­t Jenny Axelsson, 43.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden