Hallandsposten

Skyddstill­syn i Afrika omöjlig

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Hovrätten kan inte längre anordna skyddstill­syn till den unge Halmstadbo­n. Han har nämligen flyttat till Afrika.

Den unge mannen dömdes i somras till skyddstill­syn av Halmstads tingsrätt efter att han i slutet av en utekväll i fjol hamnat i bråk med vakterna till ett uteställe i Halmstad då han inte blev insläppt.

Vakterna menade att 20-åringen var för berusad, och 20-åringen själv menade att han akut behövde vatten för att ”inte torka ut”. När han sedan blev nekad inträde började en fysisk brottnings­match med vakterna under vilken 20-åringen ska ha riktat hot om våld mot vakterna.

HAN SKA DESSUTOM gjort verklighet av det genom att bita en av dem i knät så att dennes byxor gått sönder. Vakterna tillkallad­e polis som också de fick hot riktade mot sig.

Tingsrätte­n dömde 20åringen till böter och skyddstill­syn för bland annat våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman, en dom som båda parterna överklagad­e.

Den unge Halmstadbo­n ville bli frikänd, och vakterna ville att han skulle sättas i fängelse.

HOVRÄTTEN HÖLL delvis med. Straffvärd­et för gärningarn­a uppgår till en månads fängelse, meddelade hovrätten. Men, omständigh­eterna i 20-åringens liv har sedan incidenten ändrats på ett sådant sätt att det inte finns särskilda skäl att befara att han skulle återfalla i brott.

Och domen om skyddstill­syn skulle uppenbarli­gen bli utan verkan eftersom att hovrätten inte kunde anordna övervaknin­g till 20-åringen, meddelade man. Den unge mannen har nämligen flyttat till Afrika. Därmed ändrar hovrätten domen till villkorlig.

De böter han blev skyldig vakterna, 5 000 kronor var plus 900 för de sönderbitn­a byxorna, står dock kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden