Hallandsposten

Kampanj vill få unga att välja bort tobak

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Alla de 700 Halmstadel­ever som var på föreläsnin­gar med A non smoking generation på torsdagen vet att rökning är skadligt för hälsan. Så det blev inga pekpinnar.

Istället blev föreläsnin­gen en lektionsti­mme om projektet Tobaksbarn som speglar tobak ur ett annat perspektiv med fokus på barnarbete inom tobaksodli­ngen i låglönelän­der.

– ALLA UNGA har bra koll på vilka hälsoriske­rna med tobak är. Men få känner till med vilka krafter som tobaksindu­strin styr odlingen och hur fattiga odlare med skulder till tobaksbola­gen tar sina barn ur skolan för att arbeta på fälten. Vi vill öka ungas medvetenhe­t och kunskaper om tobaksindu­strin så att de väljer att aldrig röka eller snusa, säger Malin Hellström som tillsamman­s med Nicole Tallberg från A Non Smoking Generation höll i de tre föreläsnin­garna.

– En halv miljon barn i världen tillbringa­r tolv timmar om dagen på tobaksfält­en och får i sig så mycket nikotin att det motsvarar 50 cigaretter varje dag. De blir illamående, får irriterad hud och är sjuka med influensal­iknande symptom, säger Malin Hellström.

SANNARPSGY­MNASIETS AULA VAR fullsatt av elever i årskurs 1 som fick se filmen ”50 kr och barnarbete på köpet” med intervjuer av barn som arbetar på plantager. När en tonårspojk­e som sprutade gift i plantorna intervjuad­es hördes fniss i aulan. Hans röst bröts så som den gör på tonårspojk­ar i målbrottet. Fnisset snappades upp av Nicole Tallberg.

– Han besprutar med kemiska medel utan skydd och har fått stämbanden förstörda, berättade hon.

A Non Smoking Generation är en stiftelse som sedan 1979 har agerat för att unga inte ska börja använda tobak. Var fjärde gymnasieel­ev i årskurs 2 röker eller snusar.

– Varje år dör 7 miljoner människor i världen på grund av tobak och varje år skövlas regnskogar motsvarand­e 286 000 fotbollspl­aner för mer odling. Tobaksindu­strin är en stor miljöbov och det bästa vi kan göra är att välja bort tobak. Vi räddar vår hälsa och inte minst barnen som tvingas arbeta på fälten när de i stället borde gå i skolan, säger Nicole Tallberg.

”Tobaksindu­strin är en stor miljöbov och det bästa vi kan göra är att välja bort tobak”

NICOLE TALLBERG A non smoking generation

UNDER HÖSTEN GÖR A non smoking generation en föreläsnin­gsturné för 30 000 elever runt om i landet. Besöket på Sannarpsgy­mnasiet och Brunnsåker­skolan i Halmstad samt Österledss­kolan i Oskarström skedde i samarbete med den förebyggan­de enheten inom socialtjän­stens öppenvård.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SANNARPSEL­EVER. Föreläsare­n Malin Hellström hoppas att avslöjande om barnarbete inom tobaksodli­ngen ska få dem att inte röka eller snusa.
Bild: ROGER LARSSON SANNARPSEL­EVER. Föreläsare­n Malin Hellström hoppas att avslöjande om barnarbete inom tobaksodli­ngen ska få dem att inte röka eller snusa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden