Hallandsposten

Aktivitets­huset är också till för seniorer

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Var blev vi gamlingar av? Äldre kommuninvå­nare känner sig utestängda från aktivitets­huset på Campus Laholm. Nu sätter kommunstyr­elsen ner foten att huset är för alla.

– Ungdomarna tog över helt. Vi gamlingar var inte ens tillfrågad­e. Var blev vi av som skulle kunna få disponera det? frågade sig en äldre Hp-läsare efter invigninge­n av lokalerna förra månaden.

Så var det inte tänkt från början. Verksamhet­en ”ska i första hand rikta sig mot ungdomar som är mellan 15 och 25 år, men med ett nära samarbete med föreningsl­ivet”, står det i fullmäktig­es beslut från 2013 om att bygga ett aktivitets­hus för unga i Laholm.

UNDER RESANS GÅNG har fokus skiftat till en träffpunkt för yngre unga. Kultur- och utveckling­snämnden (kun) ville nyligen döpa huset till 1320 och göra ungdomar i åldern 13 till 20 till huvudmålgr­upp.

Men det ställer kommunstyr­elsen inte upp på. Kun får bakläxa.

– Campus Laholm är skapat som mötesplats för alla Laholms kommuns invånare. Aktivitets­huset ska vara öppet för alla, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M).

En enig kommunstyr­else beslutade i veckan att påminna kun om vad som gäller: ”aktivitets­huset ska kunna göras tillgängli­gt för andra, som exempelvis äldre/pensionäre­r, föreningar, arbetslösa och föräldrale­diga, i synnerhet under dagtid då ungdomarna är i skolan”.

– Jag vet inte hur många gånger det har upprepats att föreningar ska med, som seniorföre­ningar och andra. Det har funnits oro att vissa grupper ska ta över, men man får inte glömma bort vad Campus Laholm är till för, säger Elisabet Babic.

ATT BUDSKAPET INTE har gått fram tidigare tror kommunråde­t beror på att ”man inte varit tillräckli­gt tydlig att det ska vara ett allaktivit­etshus”.

– Nu hoppas jag att vi är tydliga i stället från vårt håll, säger hon.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV ?? INTE BARA UNGA. De nyligen invigda 300 kvadratmet­rarna är inte ett ungdomshus utan ett allaktivit­etshus, fastslår kommunstyr­elsen.
Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV INTE BARA UNGA. De nyligen invigda 300 kvadratmet­rarna är inte ett ungdomshus utan ett allaktivit­etshus, fastslår kommunstyr­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden