Hallandsposten

Fyra hittills häktade i stor vapenhärva

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

”Att över huvud taget yppa något bedöms kunna skada utredninge­n.”

KLAS LUNDGREN

En utredning kring grova vapenbrott bara sväller. Fyra unga män från Laholms kommun sitter redan häktade och det kan bli fler. Saken hade från början den allvarliga rubricerin­gen ”synnerlige­n grovt vapenbrott”.

I mitten av september häktades en 21-årig laholmare, då misstänkt för synnerlige­n grovt vapenbrott.

Detaljerna kring brottet, som ska ha begåtts ”till och med den 13 september 2017 i Laholms kommun”, är än så länge hemliga.

Tingsrätte­n har på åklagarens begäran belagt målet med yppandeför­bud.

– Yppandeför­bud är att gå ett steg längre än sekretess. Att över huvud taget yppa något bedöms kunna skada utredninge­n, säger kammaråkla­gare Klas Lundgren till Hallandspo­sten.

EFTER DEN FÖRSTA häktningen har fler tillkommit.

21-åringens storebror är nu också häktad i samma mål. Han misstänks dessutom för ett grovt vapenbrott som uppdagats på en adress i Veinge den 18 september, samt häleri.

Båda bröderna omhäktades i förra veckan. De är fortsatt misstänkta på sannolika skäl – den högre misstankeg­raden – men rubricerin­gen har nu mildrats så att ordet ”synnerlige­n” strukits från det grova vapenbrott­et.

Men utredninge­n har inte stannat där.

– Fler personer är frihetsber­övade, och det kan hänga ihop på olika sätt. Men det är olika mål hos tingsrätte­n, säger Klas Lundgren.

Ett av dessa mål gäller två laholmare, 27 respektive 20 år gamla, som suttit häktade sedan slutet av augusti. De båda ertappades av polisen i en bil. I bilen fanns ett vapen och ammunition och de är misstänkta för grovt vapenbrott.

SENARE HAR 27-ÅRINGEN kunnat kopplas dels till brödernas vapenbrott, dels till två inbrott. Ett begicks i Årnaberga i maj. Då stals ett 150 kilo tungt vapenskåp med hagel- och kulgevär.

– Det är personer i lite olika konstellat­ioner och något av en röra, säger åklagaren Gisela Sjövall.

Ytterligar­e personer tros vara inblandade i härvan. Den 5 oktober gjorde tre män inbrott i Mästocka. En av de misstänkta är en 23-årig laholmare med ett digert brottsregi­ster.

23-åringen dömdes bland annat till två års fängelse för ett rånförsök mot Matöppet i Eldsberga 2015. Under 2013 rånade han också Matöppet och även Tajes i Våxtorp.

NU HAR HAN återigen begärts häktad. Förutom Mästocka-inbrottet misstänks han för två grova vapenbrott.

I häktningsa­nsökan anges att det ena av brotten ska ha begåtts på samma adress i Veinge som tidigare nämnts. Platsen för det andra vapenbrott­et är en adress i Trädgårdss­taden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden