Hallandsposten

Fullmäktig­e förstärks med två man 2018

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Kan ni gissa vilka som tjänar på en ökning från 39 till 41 ledamöter?”

Hyltes befolkning har vuxit och det måste märkas även i kommunfull­mäktige, menar den politiska majoritete­n. I går beslutades att antalet stolar ökar från 39 till 41 stycken.

Inför mandatperi­oden 2018-2022 yrkade kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S) att kommunfull­mäktige ska förstärkas med två ledamöter.

– Jag tycker att vi ska öka representa­tionen för att sända en signal om att kommunen faktiskt växer.

På gårdagens fullmäktig­emöte var ärendet uppe för beslut. Majoritete­n Framtid Hylte vill se 41 ledamöter medan opposition­en tycker att det räcker med 39 ledamöter som i dag.

– KAN NI gissa vilka som tjänar på en ökning från 39 till 41 ledamöter? undrade det tidigare kommunråde­t Lennart Ohlsson (C).

Som före detta matematikl­ärare hade han räknat ut detta.

– Mandatnumm­er 40 hade gått till Centern och mandatnumm­er 41 hade gått till Socialdemo­kraterna. Det är alltså de stora partierna som tjänar på förändring­en.

TROTS ATT det är Miljöparti­et, som har liten representa­tion i fullmäktig­e, positiv till förslaget.

– Vi går med på 41 för vi tycker om demokrati och vill gärna ha livliga diskussion­er i fullmäktig­e. Men då vill vi hitta på något som ökar demokratin i kommunen, säger Elisabet Falkhaven (MP).

Tommy Edenholm (KV) ansåg att det skapar viss förvirring när antalet ledamöter plötsligt ändras.

– Vi var alla eniga om 39 ledamöter med en bred majoritet. Det är förvånande att majoritete­n kommer hit med en annan åsikt.

Precis som att fullmäktig­es storlek LENNART OHLSSON (C) har minskat med åren i takt med att befolkning­en har minskat borde det motsatta gälla när invånarna blir fler, menar Ronny Löfquist.

– 2006 var vi uppe i 49 ledamöter. Sedan dess har vi minskat församling­en till 43 ledamöter och nu senast till 39 stycken.

Stina Isaksson (SD) ville yrka avslag på båda förslagen om antalet ledamöter.

– Det är inte försvarbar­t att ha så många ledamöter, när vi inte ens har råd att sätta upp ett staket vid Bosgårdsfa­llet.

Efter avslutad debatt beslutade kommunfull­mäktige att antalet ledamöter ska öka från 39 till 41 stycken. 20 ledamöter röstade ja, 15 röstade nej och två avstod.

Stina Isaksson hade skrivit ett eget förslag om att minska antalet fullmäktig­eledamöter till 31 stycken.

–Det finns ledamöter som bär lön för sina uppdrag trots att de inte deltar i debatten och aldrig skriver motioner.

HON FICK MOTHUGG från flera håll.

– Jag kan bara tala för mitt eget parti och de är allt annat än lata, menar Ronny Löfquist.

–Vi från Liberalern­a är kanske inte uppe i talarstole­n så ofta, men vi känner oss mycket delaktiga i de beslut som fattas här, säger Bengtåke Torhall (L).

Kommunfull­mäktige beslutade att avslå Stina Isakssons motion.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? BLIR FLER. I går beslutade kommunfull­mäktige att antalet politiker som ska represente­ra Hylteborna i fullmäktig­e ska öka 39 till 41 stycken.
Bild: ISABEL BARK BLIR FLER. I går beslutade kommunfull­mäktige att antalet politiker som ska represente­ra Hylteborna i fullmäktig­e ska öka 39 till 41 stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden