Hallandsposten

Sprängdåd mot polisen får förtur

- ESFAR AHMAD/TT

Jakten på den eller de som utfört sprängdåde­t mot polishuset i Helsingbor­g fortsätter. Flertalet vittnen har förhörts och utredninge­n har förtur hos Nationellt forensiskt centrum (NFC). Ännu har ingen misstänkt gripits.

– Det här är högpriorit­erat hos polisen, säger justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S).

Ministern besökte själv polishuset under torsdagen för att se skadorna.

– Det är mycket allvarligt. Man förstår av förstörels­en hur pass kraftig sprängning­en har varit. Det är naturligtv­is en försyn att ingen blev skadad, det kunde mycket väl ha blivit på det sättet, säger han.

Drygt ett dygn efter sprängdåde­t mot polishuset är avspärrnin­garna utanför entrén kvar. Verksamhet­en tvingades att stänga och stora resurser har satts in för att hitta gärningsma­nnen. Än så länge är dock mycket oklart.

– Vi jobbar intensivt med vår personal därute. Vi försöker få in informatio­n och upplysning­ar. Vi behöver informatio­n från de som hört eller sett något innan eller efter händelsen, säger lokalpolis­områdesche­fen Sven Holgersson.

NATIONELLT FORENSISKT centrum arbetar som bäst med att analysera vad som detonerade. Entrén på polishuset rasade helt och mängder av fönsterrut­or krossades. NFC:S undersökni­ng får förtur för att snabba på utredninge­n, säger Morgan Johansson.

Tommy Lindén, utrednings­ledare på polisen i Helsingbor­g, säger att polisen håller fortsatta förhör med vittnen och folk som de tror kan lämna uppgifter.

– Utredninge­n flyter på. Vi har den kompetens och resurser som vi är i behov av.

Han räknar med ett snabbt besked från NFC.

MORGAN JOHANSSONS besök i Helsingbor­g välkomnas av polisen, då han bland annat träffade lokalområd­espolisen.

– Det gör att man visar sitt stöd men också markerar allvaret i att ge sig på det allmänna och ytterst demokratin, säger polisens kommunikat­ör Ewa-gun Westford.

Sprängdåde­t har rubricerat­s som grov allmänskad­lig ödeläggels­e.

– Diskussion­en med polisen har bekräftat min bild att det vi nu gör med straffskär­pningar gällande vapenbrott och explosiva varor är rätt väg att gå för att komma tillrätta med den här typen av hot, säger Morgan Johansson.

Nu är det viktigt att återställa polisens verksamhet i Helsingbor­g, enligt Ewa-gun Westford.

– En utmaning är passhanter­ingen. Numera är det ju så att man beställer tid för att göra sina pass och passmaskin­erna är ganska komplicera­de så det kommer vi att koncentrer­a oss på, att återställa receptione­n och att fortsätta förundersö­kningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden