Hallandsposten

Infekterat mellan Postnordan­ställda

- OLLE LINDSTRÖM/TT HELENA WANDE/TT

Klimatet mellan danskar och svenskar i det samägda Postnord är mycket infekterat – både på golvet och i ägarled. Danska facket vädjar till svenska regeringen att ställa upp med pengar – något som irriterar svenska Lo-facket Seko.

I en debattarti­kel vädjar anställda på danska Postnord, via fackförbun­det HK, till den svenske näringsmin­istern Mikael Damberg (S) att inte lämna danskarna i sticket i den pågående ägarkonfli­kten om vem som ska betala för miljardför­lusterna i den danska rörelsen.

”Vi är 8500 danska löntagare som känner att du och svenska regeringen tagit oss som gisslan”, skriver Eigil Johannesen på fackförbun­det HK.

SEKOS ORDFÖRANDE Valle Karlsson vill egentligen inte kommentera danska fackets utspel. Han tycker att de får ta ansvar för sina medlemmar, men säger:

– Vi kan konstatera att det (danska HK) lägger över allt ansvar på den svenska ägaren.

Sekos grundhålln­ing är att hopslagnin­gen borde backas tillbaka, och Postnord delas upp i separat ägda postbolag igen. Men det lär inte bli enkelt.

Näringsmin­ister Mikael Damberg (S) säger att han förstår oron hos de danska postanstäl­lda på grund av de ekonomiska problemen och att verksamhet­en där står inför kraftfulla omställnin­gar. Men han står fast vid sin hållning att de danska problemen främst bör hanteras där.

– Mitt besked har hela tiden varit att de danska problemen i huvudsak är ett danskt problem och ska adresseras på det sättet, säger Mikael Damberg.

BAKGRUNDEN TILL BRÅKET är kapitalbri­sten inom Postnord där den danska och den svenska regeringen är oeniga kring hur framtiden ska se ut och vem som ska betala vad för det dyra danska sparpaket som MIKAEL DAMBERG (S) näringsmin­ister bedöms som helt nödvändigt. Enligt bolagsledn­ingen behövs det tre miljarder kronor i nytt kapital.

Den svenska regeringen har tidigare sagt att danskarna bör stå för större delen av den notan, eftersom problemen i Danmark bland annat uppstått av att myndighete­r gått över till digital post.

ÄVEN OM PENGABRIST­EN har gjort stridighet­erna mellan danskar och svenskar mer akuta så har samarbetsk­limatet över gränserna i det gemensamma postbolage­t aldrig varit särskilt gott.

Mikael Damberg vill inte kommentera på vilka punkter man har kört fast i förhandlin­garna. Han hoppas på en lösning inom kort.

– För den svenska regeringen är prioriteri­ngen att den svenska postverksa­mheten kan säkras över tid, säger Damberg.

”Mitt besked har hela tiden varit att de danska problemen i huvudsak är ett danskt problem och ska adresseras på det sättet.”

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT ?? OKLART VEM SOM SKA BETALA. Postnords ekonomiska problem i Danmark leder till konflikt mellan Danmark och Sverige.
Bild: TOMAS ONEBORG/TT OKLART VEM SOM SKA BETALA. Postnords ekonomiska problem i Danmark leder till konflikt mellan Danmark och Sverige.
 ?? Bild: ROGER VIKSTRÖM/TT ?? VILL INTE LÄGGA SIG I. Sekos ordförande Valle Karlsson tycker att danskarna ska koncentrer­a sig på sitt.
Bild: ROGER VIKSTRÖM/TT VILL INTE LÄGGA SIG I. Sekos ordförande Valle Karlsson tycker att danskarna ska koncentrer­a sig på sitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden