Hallandsposten

Katalonien får ny frist

SPANIEN: REGERINGEN BEREDD ATT TA ÖVER KATALONIEN – MEN INTE ÄN

-

Regionpres­identen Carles Puigdemont har vägrat stänga dörren för en självständ­ighetsförk­laring, men Madrid ger honom några dagar till att tänka över saken.

Trots den hårdnande tonen är tiden inte helt ute för en lösning av krisen. Madrid skjuter upp sitt drastiska beslut om att börja ta över makten i Katalonien till på lördag.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron uttrycker starkt stöd för Madridrege­ringen.

– Vi står bakom den spanska regeringen­s uppfattnin­g, säger Merkel i samband med Eu-toppmötet i Bryssel och tillägger att hon hoppas att en lösning på krisen som grundar sig i den spanska konstituti­onen.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) sade, också han vid Eu-toppmötet, att spänningar­na i Spanien väcker oro.

– Men det är också en inrikespol­itisk fråga och då ska vi inte lägga oss i hanteringe­n av en sådan fråga, utan det är upp till Spanien att hantera den, säger Löfven.

MADRID HADE KRÄVT ett klart svar redan i går på frågan om regionpres­identen anser sig ha utropat självständ­ighet eller inte, i sitt uttalande efter den olagligför­klarade folkomröst­ningen den 1 oktober.

Beskedet från Puigdemont är att han betraktar omröstning­ens resultat som ett mandat för att bilda en egen stat, men att han skjutit upp ett definitivt utropande för att bana väg för dialog med Madrid.

Samtidigt skickar han en varning till centralreg­eringen: Om man fortsätter att tacka nej till samtal, och fortsätter med ”repression­en”, kan det katalanska regionparl­amentet komma att rösta igenom en

 ??  ?? AVVAKTAR MAKTKAMP. Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy, i mitten, får frågor av journalist­er när han lämnar
AVVAKTAR MAKTKAMP. Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy, i mitten, får frågor av journalist­er när han lämnar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden