Hallandsposten

Parterna väntar ut varandra

- EMMA GYLLESTAD/TT

Men någon minut tillgodo meddelar Puigdemont att man inte stänger dörren för Katalonien­s självständ­ighetsförk­laring. Strax därefter kommer svaret från Madrid – ett eventuellt ingripande mot den katalanska autonomin skjuts upp. Båda sidor köper sig tid.

– Det är ett klassiskt ”blame game”. Ingen av parterna vill ha ansvar för vad som kommer att hända, säger Jakob Lewander, statsvetar­e vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier.

Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont har en väldigt brokig skara bakom sig. Med två partier i koalition i regeringen samt ett stödparti i parlamente­t måste han nu hitta ett sätt att blidka alla.

– Det finns de som är pragmatisk­a och som tycker att man måste ta ett steg tillbaka. Sedan finns det de mer hårdföra, som säger att man ska köra på ända in i kaklet. Så Puigdemont måste tillfredss­tälla alla med en slags minimistan­dard i det här brevet, säger Jakob Lewander.

”Det finns de som är pragmatisk­a och som tycker att man måste ta ett steg tillbaka. Sedan finns det de mer hårdföra, som säger att man ska köra på ända in i kaklet.”

JAKOB LEWANDER statsvetar­e

Den politiska situatione­n i Katalonien handlar alltså inte bara om självständ­ighet, enligt Lewander. Det rör sig även om makten i regionen. Det Puigdemont nu gör är att förbereda sig för ett nyval vilket är taktiskt för att ha så bra chans som möjligt då.

– Man vill undvika en centerväns­terkoaliti­on i Katalonien, där center-högern har styrt alla år utom sju sedan 1980, säger Jakob Lewander. Varför skjuter Spanien upp sitt agerande?

– Mariano Rajoy är i Bryssel i två dagar. Men det har också sagts från Madrid är att det inte blir någon artikel 155 om det kallas till nyval. Från båda sidor vill man säga att det är NI som har tagit situatione­n hit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden