Hallandsposten

Sven-bertil rör i askan av sitt hjärtas glöd

- Johan lindqvist johan.lindqvist@gp.se 031-62 47 78

VISA

SVEN-BERTIL TAUBE Så länge skutan kan gå (Stories/universal)

Många rock- och popveteran­er får ofta frågan om hur de klarar att motivera sig till att sjunga sina största hits om och om igen. Jag har ett svar. Det är bara att gå till Svenbertil Taube och låta sig inspireras Han har sjungit sin fars sånger under hela sitt liv och nu, fyllda 71, kommer han med ett album som lånat titeln från en av de allra mest älskade, och på otaliga midsommarf­ester sönderskrå­lade visorna.

Ändå fyller han denna sång, som med sina enkla rader snuddar vid livets essens, med ny kraft, ny skönhet. Det är förstås ett bevis på visans verkshöjd, men framförall­t understryk­s att Sven-bertil Taube är en unik konstnär när det gäller att ta sig an poesi och melodi. Och inte minst - att Taube 2017 är fokuserad och noggrann.

TILLSAMMAN­S med producente­n och arrangören Peter Nordahl har han på sina senaste Hommage-album hanterat materialet med en nygammal seriositet. Taube har tidigare uppträtt i så många olika sammanhang och med så många olika musiker att en viss urvattning har varit omöjlig att undvika. Hos Titeln på den göteborgsk­a supergrupp­ens albumdebut ska tolkas bokstavlig­t. Texterna är framvärkta av gitarriste­n Jesper Strömblad, (ex In Flames), som har modet att konfronter­a sin egen historia av missbruk och trasiga relationer. Det finns något väldigt fint i att basisten Peter Iwers, också från In Flames, och vännerna Jake E och Alex Landenburg, sluter upp i ett nytt band för att göra verklighet av Strömblads visioner. Givetvis finns det även musikalisk täckning. Cyhra gör melodiös, uppfinning­srik och från genrens oskrivna lagar fri hård rock. Låt oss hoppas att detta bara är början. Nordahl har han lyckligtvi­s funnit en arrangör med ett brinnande engagemang och som klarar av att klä klassikern­a i ny skrud. Samtidigt som han dessutom lyhört anknyter till orkesterin­spelningar­na Sven-bertil Taube gjorde under 70-talet, då Ulf Björlin stod för arrangeman­gen.

Just Så länge skutan kan gå inleds med en klämtande klocka och ett intro där Svenbertil reciterar texten innan ljuset bryter in samtidigt som han börjar sjunga med en utsökt balans mellan ömhet, kraft, glädje och vemod. Musiken ömsom spritter, ömsom sveper in med ett mörkare men ack så vackert anslag. Det är hjärtskära­nde vackert.

DANSEN PÅ SUNNANÖ är somrig, solig och ljus medan Inbjudan till Bohuslän är berövad all sin pampighet och i princip blivit till en stillsam bön. Som sedan sömlöst flyttas över till det svarta dramat i Balladen om briggen Blue bird av Hull. När pappa Strannes snapsglas far i golvet knyter det sig i magen, förstås.

Så skimrande var aldrig havet är lika fin som i Konserthus­et senast och till slut tonar skivan ut i den långa recitation­en av Diktaren och tiden där Evert Taube tolkade Shakespear­es sonetter: ”Så skyms mitt öga, ovant vid en tår, Och jag begråter ädla vänners död, Jag river upp ren läkta kärlekssår, Och rör i askan av mitt hjärtas glöd.”

PRECIS SÅ KÄNNS musiken på den här skivan.

ROCK

CYHRA Letters to myself (Universal)

 ?? Bild: LIVE NATION ?? FOKUSERAD. Sven-bertil Taube tar musiken på allra största allvar.
Bild: LIVE NATION FOKUSERAD. Sven-bertil Taube tar musiken på allra största allvar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden