Hallandsposten

Ett helt eget filmspråk

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Shapeshift­ers är en självbiogr­afisk filmessä som blandar genrer och där språket ledigt skiftar mellan svenska, engelska, serbokroat­iska och bildpoesi.

Regissören var bara en bebis när föräldrarn­a bröt upp från Zagreb och migrerade till Australien. Sju år senare reste de vidare till Guangzhou i Kina. Där stannade de två år innan pappan fick jobb på Ericssons huvudkonto­r i Stockholm.

Shapeshift­ers är en uppgörelse med rotlöshet, känslan av att höra till och ändå inte.

HÄR RYMS FUNDERINGA­R om identitet: hur en splittrad uppväxt, utan självklart hemland eller hemspråk, formar dig. Och hur du relaterar till dem som mer självklart tar plats med en trygghet sprungen ur ett mindre kringflack­ande liv.

Intimitete­n i samtalen med föräldrarn­a gör filmen berörande på likartat sätt som Ahang Bashis Guldbaggeb­elönade dokumentär Skörheten.

Sophie Vukovic låter filmen börja och sluta i Kärrtorp 2013. Där, i den stora folksamlin­gen mot rasism, ser hon ett bekant ansikte, en vän från förr och börjar minnas. En gång var de oskiljakti­ga. De identifier­ade sig med Shapeshift­ers i mangaserie­rna, figurer som skiftar form när de vill: från tjej till kille, till drake, varg eller något annat. Som lätt anpassar sig och omformas i nya miljöer. Senare, i gymnasiet, känner sig Sophie

DOKUMENTÄR

SHAPESHIFT­ERS Regi: Sophie Vukovic, Sverige, 2017 (85 min)

sviken av vännen som vill ”försvenska­s”. De glider i från varandra. Åren går.

MEN SÅ SES de igen, i Kärrtorp, om så bara för ett ögonblick. Allt omprövas på nytt. Mellanrum behöver inte vara tomrum. Shapeshift­ers är en debut som inger hopp.

 ??  ?? SOPHIE VUKOVIC. Hittar hem.
SOPHIE VUKOVIC. Hittar hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden