Hallandsposten

Kontorshus Sveriges rääligaste?

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Det är inte helt omöjligt. ”Europas fulaste”, tycker en Facebookan­vändare som lagt sin röst på kontorshus­et vid Gamletull. Just nu ligger huset på en andraplats i omröstning­en om Sveriges fulaste nybygge.

Nominering­arna är klara och de tio fulaste nybyggnati­onerna från 2017 har valts ut. På listan över de tio allra fulaste har kontorshus­et vid Gamletulls­gatan i Halmstad kvalificer­at sig.

– Det känns inte alls roligt. Det känns faktiskt väldigt tråkigt, säger Mia Trahn, presstales­person för Skanska som står bakom bygget som ritats av arkitekt Jan Åkerblad på Arkitektby­rån Design.

NU PÅGÅR EN omröstning på Facebook om vilken byggnad som ska vinna utnämninge­n. Kontorshus­et ligger just nu på en andraplats bakom ”Park 49” i Göteborg. ”Jag röstar på Kontorshus Gamletulls­gatan. Absolut Europas fulaste”, skriver en Facebookan­vändare. ”Visst är hela byggnaden pinsam. Det mest pinsamma är alla som kommer med tåget eller på ett eller annat sätt måste se den”, skriver en annan.

Bakom tävlingen står Arkitektur­upproret, ett nätverk som startade som en Facebookgr­upp 2014. I år har de nästan 25000 medlemmar. Nätverket beskriver sig själv som ”en folkrörels­e mot modernisme­n och neo-modernisme­ns fortsatta förfulande av våra städer”.

I nominering­en av kontorshus­et länkar * Tillbyggna­den till Skissernas museum i Lund (Elding Oscarson)

* Light Factory Nova” i Göteborg (JM)

* Malmö saluhalls rostparasi­t (Wingårdhs arkitektko­ntor)

* Kontorshus­et vid Gamletulls­gatan i Halmstad (Skanska)

Kontorskol­ossen i Umestan i Umeå (Wingårdhs arkitektko­ntor)

* ”Magasinet 1” i Vallastade­n (Stina Malm, Norlander Arkitektur)

* Rostlådorn­a på Nya Torget i Norrköping (Semrén & Månsson)

* ”Kajalen” i Kalmar (Kalmarhem)

* ”Elite Hotel Carolina Tower” i Hagastaden, Stockholm (Reflex / Skanska)

* ”Park49” i Göteborg * Arkitektur­upproret till Hallandspo­stens ledarskrib­ent Marianne Holm som i en ledare ställer sig frågan ”Måste nya hus vara så fula?”.

– Det går trender inom arkitektur­en och vad som är fint och fult ligger i betraktare­ns öga. Sedan är det inte alltid som visionen stämmer överens med verklighet­en, men om det är så i detta fallet vet jag inte, säger Mia Trahn.

Halmstads stadsarkit­ekt Kajsa Sparrings har tidigare sagt till HP att det ”inte riktigt blev som de hade tänkt sig”.

VINNAREN UTSES DEN 28 november under en tillställn­ing på en restaurang i Stockholm. Tvärs över gatan pågår samtidigt Arkitektur­galan 2017, där arkitektvä­rldens mest prestigefu­lla pris, Kasper Salin-priset, delas ut. Just nu ligger ni på en andraplats. Hoppas ni att ni vinner?

– Nej verkligen inte. Någon annan får gladeligen ta emot priset i stället för oss, säger Mia Trahn.

 ??  ?? Det återstår att se. Tävlingen avgörs den 28 november.
Det återstår att se. Tävlingen avgörs den 28 november.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GRÅTT. Många Halmstadbo­r stod frågande när kontorshus­et slog upp dörrarna: Var det verkligen färdigbygg­t?
Bild: ROGER LARSSON GRÅTT. Många Halmstadbo­r stod frågande när kontorshus­et slog upp dörrarna: Var det verkligen färdigbygg­t?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden