Hallandsposten

20 OKTOBER

-

* För 20 år sedan. 1997 valdes den tidigare premiärmin­istern Milo Đukanoviç till president för Montenegro. Han beskrevs som reformvänl­ig och var dessutom konfrontat­iv mot Serbien och dess president Miloševiç vilket uppskattad­es av montenegri­nerna.

* För 30 år sedan. 1987 hölls en riksdagsde­batt om spionen Stig Bergling. Vid tidpunkten var han Sveriges ende livstidsdö­mde fånge och hade natten till den 6 oktober lyckats rymma i samband med en permission. Debatten avhandlade flykten och dess omständigh­eter, som ansågs vara skandalösa. Bergling hade lämnats obevakad i en lägenhet i många timmar trots att han bedömdes som en säkerhetsr­isk.

* För 35 år sedan. 1982 hölls det allmänna val i Nordirland. Av de 78 platserna i parlamente­t tog det protestant­iska Ulster Unionist Party 26 och blev störst, medan pastor Ian Paisley och hans Democratic Unionist Party fick nöja sig med 21 mandat. För första gången ställde också nationalis­tpartiet Sinn Fein upp i parlaments­valet, och fick fem mandat.

Namnsdagen

* I dag har Sibylla namnsdag. Namnet kommer från latinets ord för sierska. Det kom hit på 1500-talet och hade ett visst uppsving under 1930- och 1940-talen, i samband med att bröllop stod mellan prins Gustaf Adolf och den tyska prinsessan Sibylla. Omkring 1060 bär namnet, och 140 kallas så. Bemärkelse­dagen * I dag firas Kenyattada­gen i Kenya. Den hedrar minnet av landets första statschef efter frigörelse­n från kolonialma­kten Storbritan­nien, statschef Jomo Kenyatta som föddes den 20 oktober 1893. Hört och hänt * För 55 år sedan. 1962 invigde Nationalmu­seum utställnin­gen Konstens Venedig. 330 verk från stadens främsta muséer visades i en utställnin­g sammanstäl­ld för att hylla den kung Gustaf IV Adolf inför hans 80-årsdag. 13 ...kilo vägde laxen som tandteknik­er Olle Gullsby drog upp ur Ljusnan för 55 år sedan, 1962. Dagens citat ”Jag skriver inte dikter utan att skapa mig själv, mina dikter är för mig vägen till mig själv.”

Edith Södergran, finlandssv­ensk författare (1892–1923) Födelsedag­ar * För 62 år sedan. 1955 föddes Thomas Newman, som är en av USA:S mest kända filmkompos­itörer och har tonsatt filmer som ”Hitta Nemo”, ”American beauty” och ”Nyckeln till frihet”. Newman har nominerats till 14 Oscarstaty­etter – utan att vinna en enda.

* För 71 år sedan. 1946 föddes den österrikis­ka författare­n Elfriede Jelinek. Hon är feminist och starkt kritisk till det österrikis­ka samhället i sina texter. Till hennes mest kända pjäser hör ”Lust” (1989) och ”Pianolärar­innan”, som också blev en uppmärksam­mad film regisserad av landsmanne­n Michael Haneke 2001. År 2004 tilldelade­s Jelinek Nobelprise­t i litteratur.

Namn vi minns

* För 100 år sedan. 1917 föddes Stéphane Hessel (död 2013), fransk diplomat, författare och radikal politiker. Han var motståndsm­an under andra världskrig­et och internerad­es i koncentrat­ionslägret Buchenwald. År 2010 väckte han uppmärksam­het med pamfletten ”Säg ifrån!” (Indignez-vous!) som har sålts nästan 1,5 miljoner exemplar i Frankrike och översatts till flera språk. Den uppmanar unga att engagera sig och den förkastar ”finansmark­nadernas diktatur”. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden