Hallandsposten

Band startar festival för rockabilly­vänner

-

Jag gillar möbler i teak och mahogny, gärna med utsvängda ben, och har köpt saker på nätet och loppisar

På lördag är det de höga frisyrerna­s kväll på Kajskjulet. Då samlas rockabilly­fans framför scenen för att dansa till Halmstadba­nd som Rebel #45 och Space Invaders.

Idén till festivalen Rockabilly Riot fick medlemmarn­a i Rebel #45 i somras, vid en spelning i Unnaryd.

– Vi pratade mest på skämt om att starta en festival, men sedan blev det allvar. Vi kontaktade Space Invaders och sedan har det vuxit alltmer, säger Sebastian Sandberg, gitarrist och sångare i Rebel #45.

Galan på lördag innehåller, förutom de nämnda banden, även rocktrubad­uren Peter Söderberg och en Barber Shop, där man kan få den rätta svajen på rockabilly­frisyren.

– Det här ska bli en årligen återkomman­de fest, säger Sebastian.

JAG TRÄFFAR HONOM hemma hos Daniel Penicka Hanson, gitarrist och sångare i Space Invaders, en man som knappast behöver fixa till håret på ett tag. Hans pompadour (så kallas rockabilly­frisyren) står rakt upp.

– Den har varit 30 centimente­r som högst, säger Daniel vars klädsel också för tankarna till en film från rockmusike­ns barndom: han bär vit skjorta, slips och väst.

Och inte nog med det: inredninge­n i lägenheten på Andersberg är en tidsresa tillbaka till 1950-talet. Här finns en jättelik tv- och grammofonm­öbel, ett dito barskåp, en trattgramm­ofon där Daniel spelar stenkakor och en radioappar­at av märket Dux. Bland annat.

– Jag gillar möbler i teak och mahogny, gärna med utsvängda ben, och har köpt saker på nätet och loppisar, säger Daniel som kan glädja sig åt att lägenheten i just detta ögonblick har extra stark 50-talsprägel: den har nämligen besök av en vandrande vålnad (HP:S reporter född –54) från detta ljuva decennium.

Daniel är betydligt yngre, 22 år, och berättar att han upptäckte rockabilly ”någon gång i högstadiet”, främst med hjälp av bandet Stray Cats.

Vad är det du gillar så mycket med musiken?

– Vad kan man låta bli att gilla?

Kan inte rockabilly bli enformig i längden.

– Nej, det finns en stor variation, från lugna låtar till punkiga, säger Daniel.

Sebastian Sandberg ser ytterligar­e en stor fördel med genren.

– Det är ofta få instrument. Vi är bara tre musiker i såväl Space Invaders som Rebel #45, och då hörs alla tydligt. Var och en spelar en stor roll. DANIEL PENICKA HANSON

Space Invaders består, förutom Daniel, av Jacob Ravensberg, trummor, och Max Börjesson, bas – medan Sebastian spelar tillsamman­s med Thomas Johansson, bas och Kristoffer Nilsson, trummor, i Rebel #45.

BÄGGE BANDEN UPPTRÄDER bland annat på motorgårda­r och bilklubbar, bröllop med 50-talstema och festivaler.

Och nu ska de alltså stå på scenen vid sin egen festival Rockabilly Riot, och lagom till lördag släpper Rebel #45 en video.

– Det är en egen låt som heter ”Wild cat baby”, säger Sebastian. Visst låter det som 50-tal?

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HEMMAPLAN. Sebastian Sandberg och Daniel Penicka Hanson laddar inför lördagen festival på Kajskjulet, hemma hos Daniel där så gott som all inredning andas 1950-tal.
Bild: JARI VÄLITALO HEMMAPLAN. Sebastian Sandberg och Daniel Penicka Hanson laddar inför lördagen festival på Kajskjulet, hemma hos Daniel där så gott som all inredning andas 1950-tal.
 ??  ?? POMPADOUR. Så kallas Daniels frisyr, vanlig i rockabilly­kretsar.
POMPADOUR. Så kallas Daniels frisyr, vanlig i rockabilly­kretsar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden