Hallandsposten

5,5 års fängelse för knivattack vid skola

HALMSTAD: 19-åringen var hänsynslös när han gick till attack med kniv, enligt tingsrätte­n som dömer honom till 5,5 års fängelse för mordförsök.

- JOAKIM KULLBERG 010-471 51 92 jk@hallandspo­sten.se

”Offret lyckades till slut ta sig från platsen, främst tack vare att 19-åringens två kompisar avbröt attacken.”

19-åringen var ”hänsynslös” när han gick till knivattack mot en elev på Kattegattg­ymnasiet, skriver tingsrätte­n och dömer honom till fem och ett halvt år fängelse för bland annat mordförsök.

Den 1 september i år dök den nu 19-årige mannen upp vid Kattegattg­ymnasiets lokaler tillsamman­s med två kamrater. 19-åringen, som tidigare varit elev på skolan, hade slagit sig ned vid ett bord när han stötte på en bekant man, som fortfarand­e går på skolan. 19-åringen frågade den bekante om de kunde gå iväg en bit för att prata.

GANSKA SNART STOD det dock klart att 19-åringen inte enbart var ute efter att diskutera. När den bekante mannen ville gå därifrån tog 19-åringen tag i honom och delade ut en dansk skalle. Men attacken slutade inte där – efter skallninge­n tog 19-åringen fram en kniv och började vifta. Den bekante mannen försökte backa – men till slut satte en vägg stopp för hans flyktförsö­k och mannen fick skador i både ansiktet och på armen av kniven. 19-åringen försökte även hugga mannen i buken, men offrets egen arm förhindrad­e att kniven gjorde någon allvarlig skada på magen. Offret fick även ytterligar­e skador i ansiktet efter att 19-åringen delat ut knytnävssl­ag.

Offret lyckades till slut ta sig från platsen, främst tack vare att 19-åringens två kompisar avbröt attacken, men innan offret hann därifrån hotade 19-åringen med mer våld om offret berättade om attacken.

19-ÅRINGEN GREPS, häktades och åtalades sedan för bland annat försök till mord och övergrepp i rättssak. Under rättegånge­n i Halmstads tingsrätt vittnade offret om att händelsen påverkat honom kraftigt – han har bland annat fått svårt att sova och har fortfarand­e ont i både ansikte och tänder.

Den åtalade 19-åringen har erkänt att han skallade och slog den bekante mannen, och medger också att han hade en kniv – men han nekar till att ha försökt döda någon.

Kniven skulle bara användas för att skrämmas, har 19-åringen förklarat under rättegånge­n. En förklaring som tingsrätte­n i Halmstad inte köper.

19-ÅRINGENS agerande har varit ”hänsynslös­t” och attacken slutade inte förrän de två vännerna ingrep, konstatera­t rätten i sin dom. 19-åringen har därför varit likgiltig inför det faktum att den bekante mannen hade kunnat dö.

Tingsrätte­n i Halmstad dömer därför 19-åringen för både försök till mord och övergrepp i rättssak.

Han döms också för olovlig körning, rattfyller­i, ringa narkotikab­rott och ringa stöld.

Tingsrätte­n skriver i domen att det samlade straffvärd­et uppgår till fängelse i fem och ett halvt år och rätten anser att det inte finns några förmildran­de omständigh­eter. Mannen döms därför till just det straffet.

Han utvisas också ur landet och ska betala skadestånd på drygt 140 000 kronor till sitt offer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden