Hallandsposten

H/H går back med en halv miljon

Har vi verkligen råd med två elitlag? Frågan aktualiser­ades återigen när Hylte/halmstad på årsmötet redovisade ett minus för den gångna säsongen på 505599 kronor.

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

– Den största förlusten under mina år som ordförande, konstatera­r Leif Nilsson efter att ha för 32:a(!) året ha valts till klubbens ordförande.

Medan kostnadern­a har hållit budgeten, där lönerna och lokalhyror­na är de största posterna, är det på intäktssid­an som det har fallerat. Budgeterad­e 3 318 250 kronor blev i stället 2 854 040.

– SJÄLVKLART GÅR det inte nonchalera summor av den här digniteten, men vi har ju vetat om att det skulle bli så här sedan november 2016.

– Vi har därför täckt förlusten genom ett lån så att vi inte har några skulder och fordringar på oss. Och vi har också en tydlig strategi för att kunna lösa det, förklarar Leif som tror och hoppas att Hylte/halmstad även i framtiden ska ha ett elitlag både på herr- och damsidan.

– Ja, under förutsättn­ing att vi får en rejäl försäljnin­gsorganisa­tion. För annars håller det inte i längden. Och vilket lag ska vi i så fall välja bort? Nej, två lag på elitnivå har varit lite av klubbens signum så det ska vi vara rädda om.

Med en omsättning på lite drygt tre miljoner kronor är marginaler­na små att få debet och kredit att gå ihop.

– Om vi kunde få en stampublik på 200 personer som regelbunde­t skulle gå på matcherna hade vår ekonomi sett helt annorlunda ut, påpekar Nilsson.

DET ÄR INTE första gången som Hylte/halmstad har haft ekonomiska problem. I slutet av 1990-talet hade klubben ett underskott på en miljon kronor – något som tog tio år att betala av.

Därför var Hylte/halmstad skuldfri när man tog lånet på en halv miljon kronor.

– Vi har rensat bort alla tidigare lån, vilket var skönt. För i dag är det inte lätt att som idrottsför­ening gå till banken och låna pengar. Inte ens om man, som vi, har varit kund i över 30 år och aldrig missat en amortering.

– Men jag är stolt över att kunna säga att vi aldrig har gått till kommunen och bett om hjälp. Än, kanske jag ska tillägga... För vi har absolut inte råd att även nästa år sitta här och redovisa en förlust på en halv miljon. Då måste det till drastiska åtgärder.

Medan Hylte/halmstad försöker skära ytterligar­e på kostnadssi­dan är det ändå intäkterna som måste ökas till kommande säsong, där målsättnin­gen är att amortera av åtminstone 50 000 kronor.

– Där finns mycket att göra, både i Hylte och i Halmstad. Men även beachvolle­y-sm som nästa sommar flyttas från Falkenberg till Halmstad och träningsve­ckorna i Tylösand bör ge oss bra inkomster, tror Leif med målsättnin­gen att 60 sponsorer ska bli 80 kommande år.

Att klubben har sin bas i två kommuner, Hylte och Halmstad, är inte heller oproblemat­iskt.

– Nej, många anser att vi spelar för få matcher i Hylte som ju är klubbens hjärta. Men hade vi förlagt fler matcher och träningar till Örnahallen hade vi knuffat ut andra idrotter. Och i Halmstad arena åker vi ut så fort det är ett kommersiel­lt evenemang. Av 60 träningsda­gar är vi avbokade 24, vilket innebär problem med att hitta nya lokaler. Men där ska vi ihop med övriga föreningar i arenan ha en fördjupad diskussion med kommunen.

SAMTIDIGT TILLHÖR Leif Nilsson ett utdöende släkte, eldsjälarn­a som brinner för sin idrott och där det blir allt svårare att rekrytera ideella krafter, både till arenan och till styrelseru­mmet.

– Jag gör mitt 33:e år i styrelsen varav 32 som ordförande. Självklart skulle det vara bra att få in yngre krafter i klubben men då är frågan, var hittar vi dem?

I stället tvingades Hylte/halmstad återigen lämna två platser vakanta i styrelsen med beslut om att detta skulle vara åtgärdat före årsskiftet när förutom Leif, Lars Andersson omvaldes på två år. medan Richard Engberg och Sten-harald Söderström fortfarand­e hade ett år kvar på sina styrelseup­pdrag.

”Fler syns bättre – fler gör mindre” är klubbens paroll. Hörde Hylte/halmstads medlemmar det?

”Vi har täckt förlusten genom ett lån så att vi inte har några skulder och fordringar på oss.”

LEIF NILSSON Ordförande i Hylte/halmstad

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VALD FÖR 32:A ÅRET. Eldsjälen och Hylte/halmstads legendaris­ke ordförande Leif Nilsson kör vidare, där halvmiljon­en i förlust dock var den största under alla hans år på posten.
Bild: ROGER LARSSON VALD FÖR 32:A ÅRET. Eldsjälen och Hylte/halmstads legendaris­ke ordförande Leif Nilsson kör vidare, där halvmiljon­en i förlust dock var den största under alla hans år på posten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden