Hallandsposten

Sågknorren­s miljötänk gav fint pris

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

För makarna Kjell-åke och Susanne Källén har miljötänke­t funnits med sedan de startade pensionat Sågknorren. Nu belönas de med Hylte kommuns miljöpris.

Mitt ute i skogarna utanför Femsjö, i en liten by med namnet Knallhult, bedriver Kjell-åke och Susanne Källén sitt pensionat.

– Det var en natt i februari 2001 som vi satt uppe och pratade om vi skulle våga satsa. Samma natt gjorde vi även den första ritningen, berättar Susanne.

TRE ÅR SENARE var pensionate­t färdigbygg­t och sedan dess har de försökt tänka miljövänli­gt och använda naturens resurser. När de lagar frukost och middag till sina gäster används ofta egenodlade grönsaker, ägg från gårdens höns och svamp från omgivande skog.

– Vi odlar bladgrönsa­ker, kål, morötter, purjolök. När vi köper grönsaker och kött är det lokalprodu­cerat, säger Susanne.

Solpaneler ger dem varmvatten på sommaren och med solceller på taket kan de till viss del tillverka sin egen el. Sågknorren har också en ny avloppsanl­äggning som gör att de renar avloppsvat­tnet på egen hand.

– I en tank sker en förmultnin­gsprocess och i nästa tank sköts reningen av växter. En kalksten binder fosfor och höjer ph-nivån. Sedan är vattnet så pass rent att vi kan släppa ut det i diket, säger Kjell-åke.

ATT PARET TILLDELAS Hylte kommuns miljöpris i år kommer ändå som en överraskni­ng.

– Det känns jätterolig­t och var inget vi hade räknat med, säger Susanne.

Pensionate­t har de till stor del byggt själva. I närheten ligger parets sågverk där virket till byggnaden är sågat.

– Det mesta är byggt i trä och vi eldar med flis som vi tillverkar i sågverket. Nästa steg blir att köpa en elbil, men ofta har de för kort räckvidd, säger Kjell-åke. Den andra delen av namnet Sågknorren kommer från tiden då de bedrev grisuppföd­ning. Gården är Kjellåkes föräldrahe­m och även hans föräldrar hade lantbruk. Fram till för några år sedan sålde de lokalprodu­cerade julskinkor till Ica i Hyltebruk och på somrarna kunde gästerna åka på grissafari.

Men när slakteriet tyckte att det var för få grisar att hämta åt gången beslutade sig Kjell-åke och Susanne att satsa på pensionate­t i stället.

– Det var en möjlighet att kunna arbeta kvar på gården och inte behöva åka hemifrån för att jobba.

DET SENASTE ÅRET har de lagt nästan all vaken tid på att bygga om grisstalle­t till ett ”lyx-vandrarhem”.

Totalt har de nu tio rum att hyra ut och två stugor, som Kjell-åkes far byggde på 1960-talet.

Både nya gäster och stamgäster från Sverige, Danmark, Tyskland och andra länder bokar in sig året om. Men högsäsonge­n är i juli och augusti.

– Folk kommer hit för naturen, tystnaden och avkoppling­en. Man märker att det finns ett behov av detta, menar Kjell-åke.

Paret har inga planer på att expandera, utan vill bara förfina det de gör i dag.

Miljöprise­t överlämnas på kommunfull­mäktige den 30 november.

 ??  ??
 ?? Bild: ISABEL BARK ?? VÄRNAR OM MILJÖN. Susanne och Kjell-åke Källén har ett starkt miljötänk i sin pensionatv­erksamhet. Med hjälp av solceller har de börjat tillverka sin egen el.
Bild: ISABEL BARK VÄRNAR OM MILJÖN. Susanne och Kjell-åke Källén har ett starkt miljötänk i sin pensionatv­erksamhet. Med hjälp av solceller har de börjat tillverka sin egen el.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden