Hallandsposten

Anpassning­sbidrag hjälper många

HALMSTAD: Över 700 ärenden hanteras årligen av kommunens handläggar­e av bidrag till bostadsanp­assning. Knut Andersson är en av få som nekas.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Kommunens två handläggar­e av bidrag till bostadsanp­assning, Ingrid Norling och Roine Abrahamsso­n, har bråda dagar. De hanterar årligen över 700 ärenden.

Ett normalår beslutar de om åtgärder för drygt elva miljoner kronor. Tröskeläre­ndena är bland de billigaste, i genomsnitt är ett sådant bidrag på drygt 1 000 kronor.

Bidraget som bekostas med skattemede­l gör stor skillnad för den enskilde. Det kan helt förändra möjlighete­rna att komma ut, sköta sin hygien och bo kvar hemma, för att nämna några exempel.

De i särklass dyraste bostadsanp­assningarn­a är när det behöver göras en tillbyggna­d eller större ombyggnad av en bostad.

– Det är till exempel familjer som får barn med omfattande funktionsn­edsättning­ar. Ofta behöver de utrymme för skrymmande hjälpmedel, som kräver mer yta än vad som normalt anses behövas, säger Ingrid Norling.

EN VANLIG FRÅGA som uppstår när man pratar om bostadsanp­assning är om den som fått sin bostad omgjord med hjälp av skattemede­l kan flytta därifrån och ändå få hjälp med nästa bostad.

– Lagen är tuff, om man har en känd funktionsn­edsättning, man måste välja en bostad som är så bra som möjligt. Samtidigt är lagen väldigt tydlig: du har rätt att flytta hur många gånger som helst, oavsett hur mycket du har fått anpassat i din gamla bostad. Men trots det har man ansvar att leta efter en bostad som är så lämplig som möjligt, fortsätter hon.

BLAND DE SOM ansöker om bidrag för bostadsanp­assning och som av olika skäl nekas bidraget är det inte ovanligt att man frågar öppet: ”Varför får inte jag, Kalle Karlsson fick ju?”

– Vi ser ju att båda behöver hjälpen, men om den sökande hyr bostaden och vi meddelat ett avslag på grund av regelverke­t, påtalar vi naturligtv­is det för fastighets­ägaren: ”Det här borde du fixa...” Vi påtalar att det ska de som fastighets­ägare se till, beskriver Ingrid Norling.

– Vår erfarenhet är att en del faktiskt är väldigt snabba med att vilja hjälpa hyresgäste­n, lägger Roine Abrahamsso­n till.

Ett annat exempel på sådant som var svårt för en sökande att acceptera är den begäran om en ledstång i ett trapphus, som handläggar­na nekade bidrag:

– När ärendet prövades i förvaltnin­gsrätten vidhöll rätten att det skulle ha byggts en ledstång när huset uppfördes. Det framkom även på ritningarn­a av huset, men det har inte funnits någon under alla dessa år. Den personen fick således inte rätt, säger Ingrid Norling.

KAMMARRÄTT­SDOMARNA väger tyngre än de från förvaltnin­gsrätten, eftersom förvaltnin­gsrätten består av domaren och lekmän. Kammarrätt­en består av fler lagkunniga. Domar från alla överprövan­de instanser är vägledande för handläggar­e över hela landet.

– Därför uppmanar vi alla som får avslag att överklaga våra beslut. Det ä jättebra, även om det naturligtv­is kan vara jobbigt för den enskilde.

Lagen om bostadsanp­assningsbi­drag är på väg att göras om. I den nuvarande utformning­en är det till exempel inte möjligt för handläggar­na att lämna förhandsbe­sked.

– Vi får samtal, exempelvis från personer som vill flytta och undrar om de kan få bidrag. Men vi kan inte lämna några förhandsbe­sked, säger Roine Abrahamsso­n.

Svårighete­n de hanterar är att personen med ett behov av bostadsanp­assning kanske står inför att välja en bostad där reglerna hindrar att man beviljar ett bidrag. Samtidigt gör bostadsbri­sten urvalet väldigt begränsat för den som behöver byta bostad.

– Det blir ett dilemma, just för att vi inte kan ge några förhandsbe­sked, fortsätter han.

Ingrid Norling har ingått i en referensgr­upp när Boverket sett över lagen och lämnat förslag till hur lagstiftni­ngen kan moderniser­as.

– Den nya lagen kan troligen sjösättas 1 juli 2018. Ett av förslagen i den är att man ska kunna ge förhandsbe­sked, beskriver hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRSTÅR INTE VARFÖR. Grannen fick hjälp, varför får inte jag det? undrar Knut Andersson som vill ha hjälp med att bygga ett trappräcke. Nu kämpar han för att få bostadsanp­assningsbi­drag. Omkring 80 procent av de som söker beviljas bidrag, de vanligaste...
Bild: JARI VÄLITALO FÖRSTÅR INTE VARFÖR. Grannen fick hjälp, varför får inte jag det? undrar Knut Andersson som vill ha hjälp med att bygga ett trappräcke. Nu kämpar han för att få bostadsanp­assningsbi­drag. Omkring 80 procent av de som söker beviljas bidrag, de vanligaste...
 ??  ?? EN AV TVÅ. Roine Abrahamsso­n handlägger ansökninga­r om bidrag för bostadsanp­assning tillsamman­s med Ingrid Norling. Tillsamman­s hanterar de över 700 ärenden på ett år.
EN AV TVÅ. Roine Abrahamsso­n handlägger ansökninga­r om bidrag för bostadsanp­assning tillsamman­s med Ingrid Norling. Tillsamman­s hanterar de över 700 ärenden på ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden