Hallandsposten

Sötpotatis (som egentligen är en ört) har huvudrolle­n i dagens recept, tätt följd av en fin ostkaka.

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

”Medan man äter ljummas ostkakan på eftervärme­n. Mitt småländska arv – värt en mässa.”

Med tanke på att pappa kom från mörkaste Småland var det inte så konstigt att det då och då serverades efterrätt i form av småländsk ostkaka hemma hos oss. I Lages värld fanns inte på kartan att han skulle ställa sig och göra en själv från grunden med löpe och hela tjorven.

Han körde med ett annat trick när hans längtan till barndomens älsklingse­fterrätt blev för stor.

Detta började med en helfabrika­tsvariant vilken i slutänden ändå serverades ur en av hemmets egna eldfasta formar.

SÅ HÄR LÅG

det till: Pappas kusin Wallis var bagare i Anderstorp. Han hade en gång tipsat om hur man i nödfall kunde få en helfabrika­tskaka att framstå som hemmagjord:

– Man rör ihop den med ett ägg och ett par deciliter grädde och så gräddar man om den, förklarade faderskape­t belåtet och slevade upp en generös portion på tallriken med en lika stor klick grädde och lite sylt på.

Pappas och Wallis modell har fungerat alldeles utmärkt även i mitt kök. Jag har alltid tyckt att det där med att använda löpe verkat så krångligt och finns det nu genvägar behöver man ju nödvändigt­vis inte göra det mer besvärligt för sig än nödvändigt.

Numera är jag omvänd. Att göra ostkaka är verkligen inte svårt, och så uppåt väggarna gott det blir sen. Där ligger till och med Wallis modell i lä...

REDIG MAT FÖRST,

efterrätt sen. Jag gillar sötpotatis. Precis som med vanliga päror kan själva tillagande­t varieras hur mycket som helst. Man kan baka den som den är, skära i bitar och ugnsrosta med andra grönsaker eller så gör man hasselback­spotatis – fast lite upphottad...

Sötpotatis­en är en bastant klump, så den behöver vara i ugnen längre än vanliga potatisar. Bortsett från det kan man göra hasselback­svarianten på samma sätt med en klick smör och ströbröd. Tar man i lite mer och mosar ner soltorkade tomater och fetaost mellan skivorna blir det genast lite matigare. Servera den som tillbehör till exempelvis färsbiffar – där räcker en sötpotatis till två personer. Vill man äta den som huvudrätt är det gott med en vanlig sallad till.

MEDAN MAN ÄTER

ljummas ostkakan på eftervärme­n i ugnen. Mitt småländska arv – värt en mässa.

 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? MATIGT. Med ett generöst täcke av både soltorkade tomater och fetaost blir sötpotatis­en en hel måltid.
Bild: ULLAMI NYHUUS MATIGT. Med ett generöst täcke av både soltorkade tomater och fetaost blir sötpotatis­en en hel måltid.
 ??  ?? MUMS! Vill man servera ostkakan lite elegantare kan man stansa ut bitarna med hjälp av en dessert-ring.
MUMS! Vill man servera ostkakan lite elegantare kan man stansa ut bitarna med hjälp av en dessert-ring.
 ??  ??
 ??  ?? SPÄNNANDE. När mjölken är 37 grader varm blandar man i löpen. En halvtimme senare ser det ut så här i grytan.
SPÄNNANDE. När mjölken är 37 grader varm blandar man i löpen. En halvtimme senare ser det ut så här i grytan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden