Hallandsposten

Var försiktig med vad du delar och gillar. Var sunt skeptisk och håll huvudet kallt.

- SOFIA NERBRAND Ordförande för Bertil Ohlininsti­tutet

Uppfattnin­gar får gärna skilja sig åt, men det blir knepigt att föra ett konstrukti­vt samtal om inte fakta går att lita på.

Vad är ett nättroll? Eller en bot? Och vad rör de oss? Ett troll är en person medan en bot är ett program som skapar kontrovers­er och sprider desinforma­tion på internet och sociala medier. De är ljusskygga företeelse­r i en hård strid om sanningen och sympatier.

De falska kontona är sofistiker­ade och svåra att upptäcka för det otränade ögat. De påverkar också indirekt genom att förstärka budskap från sina uppdragsgi­vare och meningsfrä­nder. På så vis letar de sig även in i traditione­lla medier. För hur många gånger retweetar bots president Donald Trumps gapiga Twittermed­delanden? Under presidentv­alskampanj­en stod automatise­rade konton för en tredjedel av alla positiva tweets om Trump, vilket får honom att framstå som mer populär än vad han är. Ett exempel på en inflytelse­rik bot är Twitterkon­tot @amrightnow som har nära 42 000 följare.

OCH HUR ANVÄNDER mer auktoritär­a ledare och partier – till exempel Turkiets president Recep Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin – nätsoldate­r för att söndra och härska i världen? Aktivt och raffinerat, är svaret.

Det amerikansk­a presidentv­alet, liksom valet i Taiwan 2016, påverkades starkt av ryska intressen. Det är också känt att Kreml stöttat separatist­er i Skottland och har lånat ut stora summor till Nationella fronten i Frankrike.

Det är naivt att tro att den senaste tidens händelser i Katalonien inte passar in i samma mönster. Mycket talar för att Ryssland, med stöd av Wikileaks-grundaren Julian Assange, förstärker uppståndel­sen i Barcelona. Deras budskap förstärks i sin tur av bots och nättroll och blir till en bred sanning. Folkomröst­ningen om självständ­ighet för Katalonien skakar inte bara Spanien utan även EU och Nato. Kaoset och de starka känsloyttr­ingarna är medel för att uppnå Rysslands primära mål: att försvaga demokratie­r i väst.

Nationalis­ter i många länder har paradoxalt nog ett väl utvecklat internatio­nellt nätverk. Med hjälp av sociala medier underblåse­r de sina budskap. Extremhöge­rn i USA samarbetar till exempel med britten Nigel Farage, som var en av figurerna bakom brexit, och den i dagarna uppmärksam­made organisati­onen Nordisk alternativ­höger (Ekot 25/10). Och Sverigedem­okraterna bjuder Europas extremhöge­r till Stockholm på alternativ Nobelfest.

Nästa år har vi val i Sverige och ingenting tyder på att vi skulle förskonas från mörka krafters inblandnin­g.

TRO INTE ATT fake news kommer från traditione­lla medier – det är tvärtom där faktakontr­oll och pressetisk­a bedömninga­r fortfarand­e görs. Var i stället uppmärksam på tämligen okända avsändare som fabricerar svartvita budskap och understödj­er konflikter. ”Personer” som aktivt piskar upp stämningen i en Facebookgr­upp kan mycket väl vara avlönade nättroll eller avancerade datorprogr­am.

Uppfattnin­gar får gärna skilja sig åt, men det blir knepigt att föra ett konstrukti­vt samtal om inte fakta går att lita på. Så var försiktig med vad du delar och gillar. Var sunt skeptisk och håll huvudet kallt. För vi vill inte hamna i en Kafka-värld där det inte längre går att lita på något eller någon.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? DET VAR DÅ. Valrörelse­n nästa år riskerar att störas av ljusskygga och extrema nättroll. Bilden är från valstugorn­a på Stora torg i Halmstad 2010.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV DET VAR DÅ. Valrörelse­n nästa år riskerar att störas av ljusskygga och extrema nättroll. Bilden är från valstugorn­a på Stora torg i Halmstad 2010.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden