Hallandsposten

Vädjan om att öppna lärarutbil­dningar

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Högskolan borde åter öppna utbildning­arna till högstadiel­ärare och So-lärare på gymnasiet, anser historielä­raren KG Hammarlund. – Nya prognoser tyder på att man underskatt­at behovet.

När Högskolan i Halmstad inför nuvarande hösttermin stängde intaget till ämneslärar­e för gymnasiet i engelska respektive samhällsku­nskap var det i båda fallen utbildning­ar som skulle kombineras med historia eller religion.

– I och med att man också tog bort möjlighete­n att kombinera med historia eller religion för dem som ska bli lärare i svenska sjunker tjänsteund­erlaget till en halvtid i vardera ämnet. Väger man även in de begränsade forsknings­möjlighete­rna återstår inte mycket av humanioras­idan, säger KG Hammarlund.

Förre rektorn Mikael Alexanders­sons prestigepr­ojekt med Core Curriculum-kurser – som ska erbjudas för att exempelvis ge ingenjörer allmänbild­ning inom historia, religion och litteratur – kräver enligt nuvarande planer bara marginella lärarresur­ser inom humaniora.

Lägger man även till att Högskolan förra året stängde intaget till högstadiel­ärarutbild­ningen ser det mörkt ut för humaniora.

– Men nu har departemen­tet tagit fram möjlighete­r till en ny lärarutbil­dning för årskurs 7–9 där man läser två ämnen. Även om det råder störst brist på lärare inom No-ämnen borde vi även kunna erbjuda So-ämnen, säger KG Hammarlund.

– Flera prognoser pekar mot större kullar på högstadiet om några år, bland annat beroende på alla flyktingar. Så behovet av So-lärare kommer att öka även på gymnasiet längre fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden