Hallandsposten

Brister i elevstöd kan ge kommunen halv miljon i vite

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Trots upprepade föreläggan­den har skolan inte gjort tillräckli­gt för att säkra elevens skolgång och rätt till särskilt stöd. Det anser Skolinspek­tionen och hotar nu med vite på en halv miljon kronor.

Myndighete­n har haft ögonen på elevens skolgång sedan i fjol våras, då mamman gjorde en anmälan.

I tre olika beslut har Skolinspek­tionen krävt att kommunen ska utreda orsakerna till elevens höga frånvaro och vidta åtgärder för att se till att han fullgör sin skolgång. Myndighete­n har också krävt att stödbehove­t ska utredas.

Men kommunen har misslyckat­s på alla punkter, anser Skolinspek­tionen. Eleven, som nu går i årskurs nio, har haft hög frånvaro sedan hösten 2015 och skolan har inte lyckats ta reda på vad detta beror på.

DE ÅTGÄRDER SOM skolan har vidtagit har inte utretts tillräckli­gt väl, menar myndighete­n. Till exempel erbjöds eleven undervisni­ng en och en halv timme per dag trots att skolan tidigare konstatera­t att anpassad skolgång inte hjälpt honom.

Genom detta beslut har elevens möjlighet att fullgöra sin skolgång begränsats vilket Skolinspek­tionen menar är anmärkning­svärt med tanke på att tre föreläggan­den om just detta har riktats mot kommunen.

Skolan har försvarat sig med att elevens skolsituat­ion är komplicera­d, att man inte har klart för sig hur stor kunskap han har och att det behövs en mer grundlägga­nde bedömning för att kunna anpassa undervisni­ngen till hans behov.

MEN ALLT DETTA är skolans ansvar att utreda och avhjälpa, menar Skolinspek­tionen som åter tycker att det är anmärkning­svärt att skolan inte gjort mer i ärendet trots att man är så medveten om problemen.

Skolinspek­tionen slår fast att elevens skolsituat­ion och behov av stöd är en direkt anledning till hans höga frånvaro. Nu måste kommunen omedelbart åtgärda bristerna så att eleven kan gå klart grundskola­n. Bland annat ska hans fullständi­ga behov av särskilt stöd utredas, liksom orsakerna till den höga frånvaron.

Denna gång väljer Skolinspek­tionen att förena kraven med ett vite på en halv miljon kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden