Hallandsposten

Knut får inte bidrag till räcket

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

”Vad är det för ett svammel? Jag får inte ut något av det.” KNUT ANDERSSON, nekas bidrag till bostadsanp­assningen

Knut Andersson behöver ta hjälp av händerna för att orka ta sig in i huset. Benen lyder inte, men han fick själv ordna räcket. Han fick avslag på sin begäran om bidrag till anpassning­en.

När benen började säga nej löste Knut Andersson saken genom att ta tag i fönsterble­cket intill dörren. Greppet räckte för att han skulle ge kroppen den lilla extra skjuts som krävs för att klara av de två trappstege­n in i huset.

Men med tiden har besvären blivit värre. Greppet om fönsterble­cket var tveksamt redan från början och absolut inte en lämplig livlina för en 82-åring med dramatiskt sviktande hälsa.

Knut ansökte om bidrag till anpassning­en av bostaden. Han behöver räcken intill trapporna.

– Jag känner att jag har gjort vad jag kan för att kunna fortsätta bo kvar hemma. För att själv kunna åka och handla och sådant. Jag vet inte hur lång tid jag har kvar i livet, bara att jag passerat långt förbi den tid som läkarna gav mig, säger Knut Andersson.

När han kritiserar kommunens beslut är han så klart också bitter över sin livssituat­ion. Han är döende. Han vet om det och vill inte mötas av sådana här motgångar.

HÄNVISNING­EN TILL DE regler som gör att han nekas bostadsanp­assningsbi­drag är byråkrati, som han personlige­n inte vill vara en del av.

Men det känslomäss­iga är bara en del av historien om Knut Anderssons räcke. Hans kritik byg-

ger också på att han har svårt att rent faktiskt förstå innebörden av beslutet. Ja, han förstår beskedet att han nekas bidraget. Men han har inte riktigt kunnat förlika sig med att beskedet är skrivet på ett vis som visserlige­n är korrekt, men ändå svårt att förstå helt och hållet.

– De hänvisar till gamla byggregler. Huset borde ha fått ett räcke redan när det byggdes, säger han.

Trots att han läst igenom beslutet flera gånger frågar han sig bland annat vad följande formulerin­g står för, egentligen: ”Bidrag beviljas inte till åtgärder som borde ha utförts enligt gällande eller äldre lagstiftni­ng, så kallade generella åtgärder”.

– Vad är det för ett svammel? Jag får inte ut något av det.

Utöver det finns hans frustratio­n över att numera avlidna grannen fick åtskillig hjälp, för att kunna ta sig in i huset, av samma instans som nekar honom. Han ser grannhuset, bara ett par meter bort när han varje dag knixar sig upp för sin trappa och tänker på grannens ombyggda badrum som i stort sett inte hann användas och åtgärderna utanför grannhuset.

– Husen är identiska och byggdes samtidigt, konstatera­r han så pass irriterat att han nu bestämt sig för att överklaga kommunens avslag.

I KLAGOMÅLET PÅPEKAR han att han tycker att det känns orättvist, att lagen inte är lika för två grannar och att han ansöker om hjälpen för att han är sjuk.

– Men det tar två till fyra månader innan man får svar. Då vet man ju inte ens om jag lever eller inte. Jag är på sluttampen.

 ??  ?? FIXADE SJÄLV. Knut Andersson sökte bostadsanp­assningsbi­drag för att bekosta ett trappräcke. Han fick avslag, med motivering­en att när huset byggdes i slutet av 1970-talet sade byggnormen att trappan borde ha fått ett räcke redan då.
FIXADE SJÄLV. Knut Andersson sökte bostadsanp­assningsbi­drag för att bekosta ett trappräcke. Han fick avslag, med motivering­en att när huset byggdes i slutet av 1970-talet sade byggnormen att trappan borde ha fått ett räcke redan då.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ?? HJÄLP. Knut Andersson har gjort vad han kan för att kunna bo kvar hemma men är bitter över att kommunen inte beviljade bidrag till anpassning­en.
HJÄLP. Knut Andersson har gjort vad han kan för att kunna bo kvar hemma men är bitter över att kommunen inte beviljade bidrag till anpassning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden