Hallandsposten

Elever designar busskurer som ska hålla

- JONNA NILSSON

”Man kanske inte ska använda glas, utan lite hårdare plast så att det inte går sönder så lätt.”

HANNAH STENDAHL

Kreativite­t, matematik, och så lite samhällskr­itik. När niondeklas­sarna på Söndrumssk­olan designar busskurer på bildlektio­nen undviker de att använda glas. ”De ska inte vara så lätta att ta sönder”, säger 16-åringarna.

Det har inte gått dem obemärkt förbi, den senaste tidens ökade vandaliser­ing av busskurer i Halmstad. De har sett det i stan, på väg till skolan och ibland flera stycken på en dag. De som pekas ut som misstänkta vandaler är ungdomar i deras egen ålder. 12–19-åringar, om man ska citera polisen.

–Det är fett onödigt. Tänk så mycket annat man kan lägga pengar på, säger niondeklas­saren Hannah Stendahl och nämner sjukvård, utbildning, äldrevård eller resurser till flyktingar som bättre exempel.

HANNAH ÄR EN av niondeklas­sarna på Söndrumssk­olan som håller på att designa busskurer på bildlektio­nen, en uppgift som kom upp i samband med att problemati­ken kring vandalisme­n ökade. Extra viktigt har därför, efter den senaste tidens utveckling, materialva­let varit.

– Man kanske inte ska använda glas, utan lite hårdare plast så att det inte går sönder så lätt.

En annan idé är att bygga dem i betong så att de ska vara omöjliga att slå igenom.

– MEN DÅ kanske man bryter handen i stället, och då blir det i stället kostsamt för sjukvården, säger Jonathan Winberg.

Kommunpoli­s Peter Öhrn sade tidigare i veckan till HP att ungdomarna ”antingen vill imponera på varandra och få respekt, eller också är de uttråkade” och därför vandaliser­ar de kurerna. Onödigt, tycker niondeklas­sarna på Söndrumssk­olan, men inte helt omöjligt.

– Det finns inga ställen att vara på under kvällstid. Det finns inga fritidsgår­dar, säger Olle Falck och menar att det hade kunnat ge en lösning på problemet.

–Få kidsen att blir mer involverad­e i idrott, föreslår Jonathan Winberg.

Ingen av ungdomarna i klassen har själva varit delaktiga eller hört om någon som var inblandad i vandaliser­ingen. Men de vet hur snacket kan gå.

–Man kanske försöker få upp- märksamhet och status, och att folk tänker ”åh vad coolt att du vågade”, säger Olle Engdahl.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MODELLBYGG­E. Arbetet har precis bara börjat, men inom några veckor har idéerna gått från papper till färdig modell. Hannah Stendahl och Siri Rolfsson är två av eleverna som jobbar med det.
Bild: JARI VÄLITALO MODELLBYGG­E. Arbetet har precis bara börjat, men inom några veckor har idéerna gått från papper till färdig modell. Hannah Stendahl och Siri Rolfsson är två av eleverna som jobbar med det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden