Hallandsposten

Ny märkning varnar för farliga kemikalier

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Hur farliga är de kemiska varor som du köper? Nu ska det bli lättare att förstå och hantera varorna genom ny märkning på förpacknin­garna.

Den nya märkningen trädde i kraft 1 juni och följer EU:S förordning CLP som i svensk översättni­ng betyder klassifice­ring, märkning och förpacknin­g. Reglerna säger att alla kemiska produkter ska vara märkta med bilder som enkelt visar graden av farlighet.

– MÄRKNINGEN FÖRKLARAR hur produktern­a påverkar människan i vardagen. Är de inte märkta enligt de nya reglerna får de inte säljas vidare. Det är saluförbud på dem, säger Petra Johansson, miljö- och hälsoskydd­sinspektör på Laholms kommun.

Hela ledet från produktion till butik är skyldiga se till att varorna har ny märkning. Petra Johansson och kolleger på miljöavdel­ningen har påbörjat en inspektion­srunda hos ett 20-tal butiker.

– Först gjorde vi en inventerin­g som visade att kemiska produkter säljs på 53 ställen i kommunen. Av dem gjorde vi ett urval för tillsyn på plats, säger hon.

TILLSYNEN GÖRS FÖR att kontroller­a att butikerna tar sin del av ansvaret. Besöken som gäller huruvida de nya reglerna efterlevs är anmälda i förväg. Ingen butiksägar­e får oväntat besök. Tillsynen gäller också kontroll av att faromärkni­ngen är på svenska och att varorna kan förslutas på ett sätt som hindrar barn från att komma åt innehållet.

En av de utvalda butikerna är Vallberga Lantmän. Petra Johansson och kollegan Anna-carin Karlsson nagelfar färgburkar, impregneri­ng, flugspray och annat som står på hyllorna.

– Vi vill vara lagliga och har gått igenom hela sortimente­t flaska för flaska. Vi har varit noggranna och Jag tycker att vi har koll på de nya symbolerna, säger Kenneth Petersson, butikschef.

NY MÄRKNING PÅVERKAR inte Vallberga Lantmän mer än merarbetet med inventerin­gen och kontroll av att varor som levereras har den nya märkningen.

– Sista dagen med gamla märkningen var 31 maj och innan dess sålde vi ut varorna till reducerat pris, säger Kenneth Petersson.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? INSPEKTION. Kenneth Petersson, butikschef på Vallberga Lantmän fick besök av Petra Johansson och Anna-carin Karlsson från miljöavdel­ningen.
Bild: ANN KATRIN NORLING INSPEKTION. Kenneth Petersson, butikschef på Vallberga Lantmän fick besök av Petra Johansson och Anna-carin Karlsson från miljöavdel­ningen.
 ??  ?? nya märkningen ut. Så här ser den
nya märkningen ut. Så här ser den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden