Hallandsposten

Shellmack inte värd att bevara

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Kulturmilj­ö Halland får inget gehör för att bevara den gamla Shellmacke­n med sitt karakteris­tiska sågtandsta­k. Planen att riva och bygga nya bostäder går nu vidare till granskning.

Bland den brokiga skara åsikter som kom in under samrådet om vad som ska bli av den gamla Shelltomte­n i Laholm var det en som stack ut.

Kulturmilj­ö Halland ville bevara den kulturhist­oriskt värdefulla bebyggelse­n som står på tomten i dag. De gamla verkstadsb­yggnaderna och bensinmack­en byggdes någon gång i mitten av 1900-talet i funktional­istisk arkitektur­stil med karakteris­tiskt sågtandsta­k.

Den typen av bebyggelse uppfördes samtidigt som bilismen fick sitt stora genombrott och trafiklede­rna fortfarand­e gick rakt genom tätorterna.

Sådana gamla tankställe­n är i dag tämligen sällsynta. Av det skälet rekommende­rade bebyggelse­antikvarie­rna att fastighete­n planeras så att den kan utvecklas samtidigt som det gamla finns kvar.

MEN DET GÅR inte, enligt samhällsby­ggnadskont­oret i Laholm. Macken har stått tom sedan konkursen och lokalerna är oanvändbar­a som bostäder och butik, vilket är det som behövs i dag.

Miljö- och byggnadsnä­mnden är av samma åsikt. Detaljplan­en skickas nu vidare från samråd till granskning. Fram till december ges en sista möjlighet att lämna synpunkter. I februari nästa år ska planen klubbas i fullmäktig­e, enligt tidschemat.

– Det har kommit ett antal synpunkter och det har gjorts en del mindre justeringa­r av planteknis­k karaktär. Utifrån det har vi konstatera­t att samtliga sakägare har fått sina synpunkter tillgodose­dda, säger Charlotta Hansson, chef för samhällsby­ggnadskont­oret.

FASTIGHETS­ÄGAREN LUBBEN i Varberg Fastighete­r AB, som ingår i Pneu-koncernen, har planer på att bygga två stycken fyra våningar höga flerbostad­shus med butiksloka­ler i bottenplan. Utbyggnade­n måste ske i två etapper till följd av att Ängelholms­vägen i dag är farligt gods-led.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? SÅGTANDSTA­K. Macken är en lämning från massbilism­ens barndom. Men den ska inte sparas, anser miljö- och byggnadsnä­mnden.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV SÅGTANDSTA­K. Macken är en lämning från massbilism­ens barndom. Men den ska inte sparas, anser miljö- och byggnadsnä­mnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden