Hallandsposten

”Gränskontr­ollerna kan bli kvar ett tag”

- LARS LARSSON/TT

Gränskontr­ollerna i EU kan bli kvar ett bra tag framöver bedömer Stefan Löfven. – De riskerar att bli kvar, om vi inte har ordning på de yttre och inre gränserna finns behovet kvar, säger Löfven i samband med ett Eu-tal.

I talet, inför flera hundra studenter i Uppsala universite­ts aula, villkorade statsminis­tern gränskontr­ollernas vara eller inte vara med att EU måste enas om ett gemensamt asylsystem och att ordning och trygghet också måste vara garanterad.

Löfven framhåller, vid en pressträff efter talet, att det där om ”ordning och trygghet” inte ska kopplas bara till migration.

– Många människor känner den oron och vi har ju blivit utsatta för dåd. Det är inte enbart kopplat till migrations­frågan, vi ska hålla ordning på organisera­d brottsligh­et och terroriste­r som säkert vill ta sig in i vårt land eller andra länder. Det gäller inte bara Sverige, säger Löfven.

– REGERINGEN HAR INTE så många viktigare frågor på dagordning­en än att på alla sätt garantera medborgarn­as trygghet och säkerhet.

Löfven beskriver förhandlin­garna om en ny migrations­politik som nu hålls mellan EU:S medlemslän­der som svåra. Men han är beredd att kompromiss­a och han anser även att de länder som inte tar sitt ansvar i flyktingmo­ttagandet ska kunna bli av med ekonomiskt Eustöd.

Det måste kosta, på ett eller annat STEFAN LÖFVEN (S), sätt, att vägra följa fattade beslut eller att strunta i EU:S grundvärde­ringar och principer, som de om rättsstate­n, till exempel.

– EU är inte en bankomat där man hämtar pengar utan förpliktel­ser, säger han.

Löfvens råd till dem som vill se ”nya, stora projekt” är att de helst ska släppa de tankarna.

– Att ändra i EU:S fördrag löser inte några problem, säger Löfven.

Och han svarar ett rakt nej på en fråga från en student om regeringen kan tänka sig att stödja en gemensam miljöskatt inom EU.

– Vi ska inte flytta över beslutskom­petens till EU på skatteområ­det, säger han.

”EU är inte en bankomat där man hämtar pengar utan förpliktel­ser”

HAN VILL SE mer handling av EU och ledarkolle­gorna i redan beslutade frågor och se unionen lägga kraften på jobb och ekonomi, miljö och klimat, fred och säkerhet, migration och gemensamma värderinga­r. Löfven och regeringen anser att det sociala toppmötet för EU, som statsminis­tern ska vara värd för i Göteborg den 17 november, är ett bevis för att den svenska linjen har nått viss framgång. Statsminis­tern säger att han alltid har bejakat europeiskt samarbete och att EU blir vad man gör det till.

statsminis­ter

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? REDO FÖR KOMPROMISS. I Stefan Löfvens linjetal om EU pratade han om migrations­politiken, och att gränskontr­ollerna i Europa kan bli kvar en tid till.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT REDO FÖR KOMPROMISS. I Stefan Löfvens linjetal om EU pratade han om migrations­politiken, och att gränskontr­ollerna i Europa kan bli kvar en tid till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden