Hallandsposten

Bostadsmar­knaden är på tillnyktri­ng

- TT

Det som händer på bostadsmar­knaden nu är inte de första tecknen på en krasch. Snarare handlar det om att marknaden håller på att nyktra till. Bjurfors vd Mats Ljung tror att priserna kommer att backa tio procent till årsskiftet i vissa områden.

Flera mäklare vittnar om att det just nu råder en osäkerhet på marknaden. Prisutveck­lingen har dämpats i storstäder­na, även om det ännu inte gjort avtryck i statistike­n, och det tar längre tid att avsluta en bostadsaff­är.

– Det vi ser, framför allt i Stockholm, är att säljare och köpare inte möts just nu och att väldigt många avslut tar längre tid, säger Johan Engström, vd på Fastighets­byrån.

– Vi har inte lika hetsiga budgivning­ar och färre spekulante­r på våra visningar, säger Michael Mati, försäljnin­gschef på Mäklarring­en.

Men det görs fortfarand­e bostadsaff­ärer och priserna ligger ungefär på samma nivåer som innan.

Men många har ändå en känsla av att marknaden är på väg att dippa. Men än så länge finns inte statistik som visar om det går upp eller ner.

– Innan årsskiftet kommer vi att kunna se var vi egentligen befinner oss, säger Johan Engström.

Mats Ljung, vd på mäklarfirm­an Bjurfors, tror också att det kommer att dröja till årsskiftet innan osäkerhete­n på marknaden lägger sig.

– Vi kommer att ha en avvaktande marknad några månader framåt och kommer säkert att se prisnedgån­gar på tio procent i de områden där det tidigare varit enorma uppgångar. Efter nyår kommer marknaden i gång igen, kanske på en mer normal nivå, säger han.

Tanja Ilic, vd på Svensk fastighets­förmedling, ser inte samma branta prisnedgån­gar framför sig, men väntar sig också en mer dämpad stämning den närmaste tiden.

– Jag tror att det blir lite lugnare framöver, att vi kommer att se att utbudet ökar och att människor behöver ha lite tålamod, säger hon.

Hon tycker att utveckling­en är sund, eftersom det rådande marknadslä­get inte ger spekulante­r samma utrymme som tidigare.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? SVALARE MARKNAD. Johan Engström, vd på Fastighets­byrån, säger att de har färre spekulante­r på visningarn­a, och färre hetsiga budgivning­ar.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT SVALARE MARKNAD. Johan Engström, vd på Fastighets­byrån, säger att de har färre spekulante­r på visningarn­a, och färre hetsiga budgivning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden