Hallandsposten

Lena Ag blir chef för jämställdh­etsmyndigh­et

- TT

Socialdemo­kraten Lena Ag blir chef för den nya Jämställdh­etsmyndigh­eten. – Det är dags att titta lite mer på mansrollen, säger hon.

Den nya myndighete­n med omkring 70 anställda ska vara i gång vid årsskiftet. På torsdagen utsåg regeringen myndighete­ns chef, socialdemo­kraten Lena Ag.

Hon har de senaste åren framförall­t sysslat med internatio­nell jämställdh­et och fredspolit­ik genom sitt arbete i organisati­onen Kvinna till kvinna.

AG HAR ÄVEN varit politisk sakkunnig på utrikesdep­artementet, sysslat med hedersrela­terat våld i justitiede­partemente­t, samt ingått i utrikesmin­ister Margot Wallströms kabinett under Wallströms tid som vice ordförande i Eu-kommission­en.

Ag hyllar den pågående ”me too”-kampanjen mot sexuella trakasseri­er och övergrepp på kvinnor som ”otroligt viktig och bra”.

– Det visar sig nu att det är ett övergripan­de samhällspr­oblem. Det handlar om problemati­ska könsroller och maktordnin­gar.

Hon påpekar att kvinnoröre­lser i många år pratat om könsroller och hoppas nu att ”me too”-kampanjen leder till att man pratar om mansrollen och destruktiv maskulinit­et.

– Det är dags att titta lite mer på mansrollen och jag är väldigt positiv till att män engagerat sig i den här kampanjen, säger Ag.

Hennes nya uppdrag blir att leda en myndighet som framförall­t ska ägna sig åt att analysera jämställdh­etsproblem och ge stöd till andra myndighete­r, kommuner och landsting. Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) beskriver uppdraget som att se till att jämställdh­etspolitik­en verkligen ger resultat.

– Vi behöver analysera och veta mer om vilka metoder som fungerar när det gäller att förebygga mäns våld mot kvinnor, hedersrela­terat våld och förtryck, om unga kvinnor psykiska hälsa och om hur man ska få upp kvinnolöne­rna.

Andra exempel där myndighete­n kan ta fram mer kunskap är, enligt Ag, hur skolan bemöter pojkar och flickor eller varför inte kvinnors narkotikam­issbruk upptäcks och lagförs så att de får samma möjlighet till rehabilite­ring som män.

Jämställdh­etsmyndigh­eten, som placeras i Angered i Göteborg, ska också fördela bidrag till kvinnoorga­nisationer.

EN KÄNSLIG FRÅGA är hur mycket opinionsbi­ldning man ska ägna sig åt. Ag betonar att det kommer att handla om att sprida kunskap och fakta.

Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér betonar att myndighete­n inte i första hand är en opinionsbi­ldande organisati­on.

– Det som behövs och som ska göras är att följa upp resultat på det här området. När man gör det och berättar om hur det är så kommer det vara tillfällen att prata om jämställds­hetspoliti­ken. säger Regner.

 ?? Bild: PETER WALLBERG/TT ?? ERFAREN. Lena Ag (till vänster) har tidigare jobbat med internatio­nell jämställdh­et i organisati­onen Kvinna till kvinna.
Bild: PETER WALLBERG/TT ERFAREN. Lena Ag (till vänster) har tidigare jobbat med internatio­nell jämställdh­et i organisati­onen Kvinna till kvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden