Hallandsposten

Nyval har inte utlysts i Katalonien

- TT

Katalonien­s regionpres­ident Carles Puigdemont har valt att inte utlysa nyval, eftersom han inte fick önskade garantier från Madrid. I ett tal säger han att det nu är upp till Katalonien­s parlament att besluta om att utlysa självständ­ighet eller inte.

Puigdemont höll sitt flera timmar försenade tal utanför regeringsb­yggnaden på Plaça de Sant Jaume i centrala Barcelona. Under hela eftermidda­gen har uppgifter cirkulerat om att han skulle utlysa nyval, för att avvärja hotet om att centralreg­eringen i Madrid skulle avskaffa självstyre­t.

– JAG VAR REDO att utlysa val om garantier hade lämnats. Men det finns i dag inga garantier som berättigar att utlysa val, sade han enligt Reuters.

Han sade att det nu är upp till regionparl­amentet att avgöra hur regionen ska svara på hotet från Madrid. Regionparl­amentet väntas sammanträd­a under kvällen för att diskutera frågan.

Om Carles Puigdemont hade utlyst nyval hade han trotsat inte bara sina tidigare uttalanden om att utropa självständ­ighet, utan även lagen om folkomröst­ningen som regionparl­amentet stiftat. Enligt den skulle självständ­ighet utropas om det blev ett ja i den förbjudna omröstning­en den 1 oktober, vilket det blev.

På fredag ska den spanska senaten, där regeringsp­artiet Partido Popular (PP) har majoritet, rösta om planen att använda sig av grundlagen­s artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

DE LEDANDE katalanska separatist­erna har arbetat med tre alternativ som svar på centralmak­tens planer: att utlysa nyval i Katalonien eller utropa självständ­ighet – med eller utan ett efterfölja­nde nyval. Trots långa möten under natten och dagen med företrädar­e för den separatist­iska koalitione­n Junts pel Sí (”Tillsamman­s för ja”), var de inte överens, enligt spanska medier.

Regeringen­s stödparti, vänsterrad­ikala CUP, deltog inte i förhandlin­garna. CUP anser att resultatet i folkomröst­ningen gäller, och motsätter sig därför ett nyval.

– Det skulle vara att underkasta sig, som en vasall. De (regeringen) behandlar oss som en koloni. Att utlysa nyval skulle vara det mest destruktiv­a verktyget för att stoppa självständ­ighetsproc­essen, sade Cup-ledamoten Carles Riera tidigare i veckan, enligt El País.

I MADRID ANSER det största opposition­spartiet, socialdemo­kratiska PSOE, att det inte är nödvändigt att upphäva det katalanska självstyre­t om Carles Puigdemont utlyser nyval före senatens omröstning. Men inom PP finns starka krafter som vill att centralmak­ten tar kontrollen över Katalonien oavsett hur Puigdemont väljer att agera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden