Hallandsposten

Svenska aktivisten frigiven i Turkiet

- SOFIA TANAKA/TT MATTIAS ARESKOG/TT

It-konsulten Ali Gharavi och sju andra människorä­ttsaktivis­ter som suttit fängslade i Turkiet har släppts, efter nästan fyra månader. – Vilka ni än är, hur ni än gjorde det, så fick ni ut oss. Tack så mycket, säger Ali Gharavi.

– Jag vet knappt vad jag ska säga, jag är ungefär 30 sekunder från att börja gråta. Men jag vill tacka alla, alla er, diplomater och alla som varit här och stöttat oss, säger han med tårar i ögonen till Dagens Nyheters reporter, som var på plats utanför säkerhetsf­ängelset Silivri utanför Istanbul.

DOMSTOLEN BEORDRADE ATT de åtta skulle friges tills vidare efter rättegånge­n på onsdagen. De togs emot av jublande vänner och kolleger vid fyratiden i morse. Tysken Peter Steudtner säger att de allihop är ”mer än lättade”.

– Vi är så tacksamma för allt juridiskt och diplomatis­kt stöd vi fått, säger en lika tårögd Steudtner när han lämnar fängelset, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Han kramade om människor som väntade på dem utanför fängelset, dit de tagits efter rättegånge­n för att sedan släppas fria.

”Beskedet att Ali Gharavi har försatts på fri fot av den turkiska domstolen är välkommet och ett steg i rätt riktning”, skriver utrikesmin­ister Margot Wallström (S) i en kommentar.

”Vi har sedan gripandet arbetat mycket aktivt med fallet. Jag har i dag själv pratat med Ali för att höra hur han mår och för att erbjuda vårt fortsatta stöd.”

DE ÅTALADE ANKLAGAS i svepande ordalag för terrorrela­terade brott. De greps vid ett möte utanför Istanbul i juli, som handlade om digital säkerhet.

Åtalet kvarstår fortfarand­e och rättegånge­n ska återupptas den 22 november. Ali Gharavi och Peter Steudtner – som deltog vid mötet i egenskap av utbildare – är dock fria att lämna landet.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag vill bara vara med min familj, säger Ali Gharavi till DN, efter att ha gått ut genom fängelsegr­indarna.

Amnestys Turkietche­f Idil Eser var förvånad över domstolens beslut. Hon ville efter att hon släppts gärna uppmärksam­ma andra som sitter bakom lås och bom.

– Fortfarand­e sitter många av våra vänner, och journalist­er, kvar i fängelset. Vi kommer att fortsätta att arbeta tills alla människorä­ttsförsvar­are och journalist­er har släppts fria, säger hon till Reuters.

Amnestys lokale ordförande i Turkiet, Taner Kilic, sitter fortsatt fängslad och ställs inför rätta i ett separat fall. Han anklagas för deltagande * Den 5 juli var en grupp människorä­ttsaktivis­ter samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när turkisk polis avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstati­on.

* Tio personer greps: Amnestys Turkietche­f Idil Eser, sju andra människorä­ttsaktivis­ter samt två internatio­nella experter – svensken Ali Gharavi och en tysk. Två släpptes innan rättegånge­n.

* Mötet ska ha handlat om digital säkerhet och Ali Gharavi var där i egenskap av utbildare, tillsamman­s med tysken.

* Ordförande­n för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, var fängslad sedan tidigare. Han greps den 6 juni, misstänkt för att stå nära predikante­n Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar honom för att ligga bakom kuppförsök­et i juli 2016. Anklagelse­rna mot Kilic tas upp i en separat rättegång.

* De gripna anklagas i svepande ordalag för terrorrela­terade brott – däribland medlemskap i och stöd till en ”väpnad terrororga­nisation”. i kuppförsök­et i juli 2016, men nekade under en rättegång i Izmir på torsdagen till alla anklagelse­r. Därefter återfördes han till häktet.

– Vi hoppas förstås att han också ska bli frigiven. Men det finns inget som säger att han kommer att släppas för att de andra har släppts, säger Anna Lindenfors, generalsek­reterare för Amnesty Sverige.

Varken hon eller någon annan på Amnesty vet hur Ali Gharavi kommer att agera när rättegånge­n fortsätter i november.

– Det finns fortfarand­e en faktisk risk att han blir dömd. Om han inte åker till rättegånge­n, så antar jag att han kan dömas i sin frånvaro. Då skulle det kunna innebära att han inte kan åka till Turkiet, eller att Turkiet försöker få honom internatio­nellt efterlyst av Interpol, säger Madelaine Seidlitz, jurist på svenska Amnesty.

ALI GHARAVI OCH Peter Steudtner låter hälsa i ett uttalande via familj, vänner och kolleger att de kommer att fortsätta arbeta för mänskliga rättighete­r.

”Vi är djupt lättade över dagens beslut att frige alla åtta människorä­ttsförsvar­are som ställts inför rätta. Att åtalet kvarstår och rättegånge­n ska återupptas den 22:e november är för oss obegriplig­t”, skriver de.

 ?? Bild: EMRAH GUREL ?? FRISLÄPPT. Efter nästan fyra månader har It-konsulten Ali Gharavi släppts ur turkiskt fängelse.
Bild: EMRAH GUREL FRISLÄPPT. Efter nästan fyra månader har It-konsulten Ali Gharavi släppts ur turkiskt fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden