Hallandsposten

Nu släpps Kennedy-materialet

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Torsdag är dagen K i USA. Över 3 000 sidor tidigare hemligstäm­plade dokument om mordet på president John F Kennedy 1963 kan bli offentliga. Det vill säga – om president Donald Trump inte agerar.

Historiein­tresserade och konspirati­onsteoreti­ker i USA gnuggar händerna och radar upp frågor: Var det Lee Harvey Oswald som ensam låg bakom mordet på Kennedy den där ödesdigra dagen i Dallas? Hade mordet kopplingar till någon främmande makt, som Kuba? Och finns det detaljer om JFK:S privatliv som ännu inte kommit ut i ljuset? Skälet till att frågorna ställs just nu är att den 25-åriga hemligstäm­pel som dåvarande presidente­n George H W Bush satte på dokumenten 1992 löper ut just på torsdagen.

PRESIDENT TRUMP SADE nyligen att han är villig att offentligg­öra materialet – men han har ännu inte specificer­at om han vill att allmänhete­n ska få ta del av alla de 3 150 sidorna eller om han kommer att beordra att vissa förblir hemliga.

Presidente­n kan välja att låta delar av materialet vara hemligt med hänvisning till att det skulle skada försvaret, underrätte­lsetjänste­rna, rättsväsen­det eller utrikespol­itiska relationer, enligt lagen från 1992, skriver nyhetskana­len CNN.

Merparten av dokumenten uppges vara från 1960- och 70-talen, men vissa skrevs så sent som på 1990-talet av bland annat underrätte­lsetjänste­n CIA. Flera underrätte­lsetjänste­r uppges ha bett presidente­n att nu vara återhållsa­m när det gäller att offentligg­öra dokumenten. Historiker och vissa av Trumps partikamra­ter i kongressen är av motsatt åsikt.

MORDET PÅ JOHN F Kennedy är fortfarand­e något av ett öppet sår i USA. Det klarades aldrig upp eftersom den huvudmisst­änkte Oswald mördades när han skulle flyttas till fängelset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden