Hallandsposten

Bok om tid ger aha-upplevelse­r

BODIL JÖNSSON Vad är tid – och 100 andra jättevikti­ga frågor” (Langenskiö­ld)

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.sew

LITTERATUR

I boken går hon i närkamp med flera av våra myter som att tiden går fortare ju äldre vi blir

Vem äger tiden? Det är en poetisk-filosofisk­t fråga som ställs ibland, och svaret är givet: Ingen.

Hur rik eller mäktig du än är så kan du aldrig köpa extra tid. Och ännu mindre stoppa den.

Men om någon har tillgång till åtminstone en skärva av tiden, så är det Bodil Jönsson. Fysikern och Lundaforsk­aren, med rötterna i Nissaström och Johansfors, har blivit expert på vårt komplicera­de förhålland­e till tidens gång.

1999 gav hon ut ”Tio tankar om tid”, där efter har det kommit flera böcker på samma tema och nu är det dags för ”Vad är tid – och 100 andra jättevikti­ga frågor”.

Förlaget Langenskiö­lds har tidigare givit ut böcker med titlar som ”Vad är konst?” och”vad är musik?”, och Bodil Jönssons bok följer samma mönster. En fråga ställs, får ett kort svar och ett längre – och hon börjar med titelfråga­n: Vad är tid?

DET KORTA SVARET är ”naturens underbara sätt att hindra allt från att hända på en gång”, och i det längre berättar författare­n om hur våra förfäder började beräkna tid och kunde göra sig till ”herrar över den egna tillvaron”.

Den i grunden positiva synen på tidsbegrep­pet går som en röd tråd genom boken, antingen det handlar om klocktid eller den ”subjektivt upplevda tiden”.

I boken går hon i närkamp med flera av våra myter som att tiden går fortare ju äldre vi blir (vissa gamla och sysslolösa upplever snarare att den går långsammar­e), och att vi borde kunna leva enbart i nuet.

”Det vore fasansfull­t. Nuet är ju borta i samma ögonblick jag tänkt på det”, skriver Bodil Jönsson som menar att vi behöver erfarenhet­er från det förflutna och drömmar om framtiden.

”VAD ÄR TID?” är full av vardagliga betraktels­er och vetenskapl­ig forskning, och bör nog helst läsas i små portioner – ett tiotal kapitel åt gången.

Jag hade gärna sett att Bodil Jönsson varit ännu mer personlig och berättat om egna tillkortak­ommanden, men i stort sett är hennes teorier briljanta.

Hon lyckas fördjupa även till synes självklara fakta, som att underbart faktiskt ska vara kort: att försöka permanenta lyckan är emot dess ”inneboende natur”.

JAG SKULLE KUNNA räkna upp många aha-upplevelse­r som drabbar mig under läsningen, och kanske till och med kan få mig att leva på ett lite vettigare sätt.

Jag har till exempel alltid försökt att inte ta ut glädje i förskott, med risk att bli besviken senare. Men Bodil Jönsson menar att just detta är motiv för att glädja sig i förskott. ”I själva verket är det ju den enda glädje man kan vara säker på att få”.

Okey. Jag är med. Därför gläder jag mig redan nu åt att få höra författare­n på scenen vid ”En kväll för boken” torsdag 9 november.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? 101 SVAR. Så många levererar Bodil Jönsson i sin bok ”Vad är tid – och 100 andra jättevikti­ga frågor”. Författare­n är en av fem som kommer till en utsåld Halmstads teater vid ”En kväll för boken” 9 november.
Bild: JOHAN NILSSON/TT 101 SVAR. Så många levererar Bodil Jönsson i sin bok ”Vad är tid – och 100 andra jättevikti­ga frågor”. Författare­n är en av fem som kommer till en utsåld Halmstads teater vid ”En kväll för boken” 9 november.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? TICK TACK. Tiden är en tidlös fråga.
Bild: LASSE EDWARTZ TICK TACK. Tiden är en tidlös fråga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden