Hallandsposten

Klassisk men ändå modern countrymus­ik

- JOHAN LINDQVIST

COUNTRY

Redan året efter intensivt hyllade albumet Midwest farmer’s daughter är Margo Price tillbaka med ytterligar­e en stark samling sånger. I intervjuer lovar hon dessutom att det inte direkt råder någon brist på nya låtar, hon skriver hela tiden. Uppenbarli­gen har Margo Price hittat en kreativ guldåder och det är bara för oss andra att tacka och ta emot.

TILLSAMMAN­S MED främst Jason Isbell och Sturgill Simpson tar hon americanan, eller countrymus­iken om man så vill, in i samtiden. Likt de andra två har Margo Price järnkoll på tradition och föregångar­e och har dessutom blivit kompis och kompanjon med, Willie Nelson, en av de få stora som fortfarand­e är i livet och är aktiv. Han gästar på plattan i den fina och skönt sköra duetten Learing to lose.

Ska man uppfattas som ”äkta vara” på countrysce­nen är det nödvändigt att visa aktning inför det musikalisk­a arvet, men för att vara en såpass konservati­v musikgenre finns det parallellt också stor acceptans för dem som går vid sidan och på olika vis utmanar konvention­erna. Tradition och bråkighet kan gå hand i hand.

Margo Price är också fullt medveten om vilka gränser som det kan göra ont att korsa. På nya skivan finns bland annat Pay gap, som handlar om löneskilln­ader och ojämlikhet i en mansdomine­rad musikbrans­ch. ”You say that we live in the land of the free, Well, sometimes that bell don’t ring true, It’s been that way, with no equal pay, And I want to know when it will be fixed, Women do work and get treated like slaves since 1776.”, sjunger hon och trotsar risken att bli bojkottad av bakåtsträv­ande, manliga radioprodu­center som fortfarand­e har orimlig stor makt i den amerikansk­a musikbrans­chen.

Även titelspåre­t, inte alls så blåögt patriotisk­t som titeln antyder, har en sträv text, den här gången om den amerikansk­a vapenexpor­ten.

MARGO PRICE All american made (Third man records/warner)

OKEJ, DET HÄR är möjligen detaljer på en helgjuten, välskriven och varierad skiva, men det visar också att Margo Price är en modig artist. Något som även tar sig uttryck i det rent musikalisk­a. Med en till synes nästan retsam smidighet rör hon sig mellan old school-country, southern gospel (lyssna på gästande The Mccrary Sisters i Do right by me), rotig radiopop, texas-rock och vit soul.

Margo Price har alltså många styrkor, men det som gör att hon inte bara spelar in smått fantastisk­a plattor utan också utvecklar en hel musikscen, är hennes förmåga att sätta traditione­ll musik i en modern kontext, mitt i samtiden.

 ?? Bild: SHOREFIRE MEDIA ?? PIONJÄR. Margo Price har hittat en kreativ guldåder och har på två år släppt lika många urstarka album.
Bild: SHOREFIRE MEDIA PIONJÄR. Margo Price har hittat en kreativ guldåder och har på två år släppt lika många urstarka album.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden