Hallandsposten

Dean Stanton ser döden i vitögat

- MARIA DOMELLÖF-WIK

LUCKY Regi: John Caroll Lynch Med: Harry Dean Stanton, David Lynch, James Darren, Beth Grant, Yvonne Huff, Ron Livingston mfl USA; 2017 (88 min)

Det är något episkt över

Lucky. En film som lika gärna hade kunnat få en annan titel: Den gamle och öknen. Eller

Den gamle och döden. Eller varför inte Den gamle i baren strax innan stängnings­dags.

En stillsam, finkalibre­rad och lätt surrealist­isk berättelse om något så ovanligt som en människa som förbereder sig på att dö. Av ingen annan anledning än att det börjar bli dags. En inre och yttre ansträngni­ng som äger extra bärkraft eftersom den är så allmängilt­ig: vi ska alla den vägen vandra.

HARRY DEAN STANTON fullständi­gt briljerar i huvudrolle­n, i det som kom att bli hans sista film. Han personifie­rar Lucky ut i de nikotingul­a fingerspet­sarna, vi följer hans dagliga morgonritu­al i linne och kalsonger och det är hans uppvisning från start till mål. Bara gångstilen är värd biljetten, något att ta in och njuta av, medan rollfigure­n både bildlikt och bokstavlig­t vandrar mot döden.

”Jag har ej annat val, igenom fröjd och kval” som det heter i psalmen, även om Lucky är allt annat än religiös. I stället är han övertygad om att döden är slutet, sedan händer det inte så mycket mer.

KAMERAN SVEPER över ökenlandsk­apet, där kaktusar sticker upp som taggiga monoliter ur den torra jorden. En landsköldp­adda förflyttar sig sakta över sandstenen. Liksom huvudperso­nen Lucky på väg, oklart vart, men med orubblig envishet i varje steg.

Sköldpadda­n har rymt från Howard, spelad av David Lynch. En av stammisarn­a på den bar dit Lucky går sedan han blivit portad från en lite elegantare sylta. Utläggning­arna mellan kroggäster­na växer till underhålla­nde existentie­lla resonemang om ensamheten­s realiteter. Här ryms livslögner och besvikelse­r, i en miljö som fångar det på en gång sköra och solkiga. Lite likt Anders Petersens bild från Cafe Lehmitz som pryder omslaget till Tom Waits album Rain dogs.

Filmens soundtrack är Johnny Cash mörka dödsförber­edelse I see darkness. Känslan som genomsyrar filmen har också mycket gemensamt med David Bowies låt Lazarus, på sista skivan Black star. Liksom Bowie tycks Dean Stanton, på hisnande vis, iscensätta sin egen död.

BLINKNINGA­RNA TILL Wim Wenders filmklassi­ker från 1984 Paris Texas är tydliga. Även där vandrade Harry Dean Stanton runt i öknen, i rollen som sökaren Travis Henderson. Men där Travis helt saknade kontakt med nära och kära är situatione­n för Lucky närmast omvänd. Alla känner alla i det lilla samhälle där han tillbringa­r sin sista tid. Han får morgonkaff­et serverat exakt som han vill ha det på kafét där han löser sina korsord. Servitrise­n och ägaren tittar till honom, känner hans vanor. Den mexikanska mamman i kvartersbu­tiken bjuder honom på fest.

På så vis blir Lucky också en önskedröm om medmänskli­ghet. En bild av hur ålderdomen skulle kunna vara – trots att många 80 + kanske inte har en enda själ att anförtro sig till. Att som Lucky gör otvunget umgås över generation­sgränserna, eller i nya kretsar,är dessutom sällsynt.

Lucky är lycklig i den bemärkelse­n att han har sitt nätverk. Själv tillbakadr­agen får han andra människor att öppna sig och tala om livets väsentligh­eter. Kanske är det så livet blir som allra mest koncentrer­at: när du inte har något mer att förlora. När du vågar säga obekväma sanningar högt och har tappat allt tålamod med det förljugna.

 ?? Bild: FILM TROOPE LLC ?? EPISKT. Harry Dean Stanton, som var 89 år under filminspel­ningen, gör en oförglömli­g insats som krigsveter­anen Lucky. Att skådespela­ren gick bort bara några veckor före filmens premiär ger extra tyngd åt berättelse­n med sina filosofisk­a funderinga­r...
Bild: FILM TROOPE LLC EPISKT. Harry Dean Stanton, som var 89 år under filminspel­ningen, gör en oförglömli­g insats som krigsveter­anen Lucky. Att skådespela­ren gick bort bara några veckor före filmens premiär ger extra tyngd åt berättelse­n med sina filosofisk­a funderinga­r...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden