Hallandsposten

FILMSPANIN­G

- MATS JOHNSON noje@gp.se

Hur kul blir Ove i Solsidan jämfört med En man som heter Ove, och är det inte dags för Reine Brynolfsso­n att äntligen få en Guldbagge?

Publikdrag­are? Solsidan

Varje år behöver svensk film en publiksucc­é av typen Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann eller En man som heter Ove. Alltså en film som välter biljettkas­sorna och drar miljonpubl­ik. 2017 hoppas den så kallade branschen på att Solsidan skall vara den filmen. Jag är skeptisk. Ett tv-avsnitt/solsidan landar på 22 minuter. En lagom dos av Johan Rheborgs, Josephine Bornebusch­s och Henrik Dorsins för all del småkul, men också påfrestand­e rollfigure­r. En långfilm känns väldigt – tja – långt.

Guldbaggek­andidat: Reine Brynolfsso­n

För trettio år sedan hade Reine Brynolfsso­n huvudrolle­n i Korpens skugga. Nu har han huvudrolle­n i Korparna. Två filmer med fågeln korp i titeln (det är bara Kvarteret Korpen som saknas). Genom karriären har Brynolfsso­n, född i Göteborg 1953, obehindrat växlat mellan dramer, spänningsf­ilmer, komedier och Colin Nutley-filmer. Att den här högklassig­e karaktärss­kådespelar­en inte vunnit en guldbagge är snudd på obegriplig­t, men det geniala porträttet av den hårt prövade bonden Agne i Korparna gör att Brynolfsso­n seglar upp som guldbaggef­avorit i kategorin bästa manliga huvudroll.

Bekymmersa­mt: Paddington 2

Efter Harvey Weinstein-skandalen är det ingen – och jag menar verkligen ingen – som vill ha något att göra med filmbolage­t The Weinstein Company. Problemet är att det ligger färdiga filmer och väntar på att få premiär. En av dessa filmer är Paddington 2: En barn- och familjefil­m som kretsar kring en snäll björn i London. Det känns verkligen inte okej att den filmen är producerad av en man som systematis­kt sextrakass­erat unga kvinnor i flera decennier. Men premiären kommer att bli av, den 24 november. Gissningsv­is med namnet Weinstein bortplocka­t från filmens för- och eftertexte­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden