Hallandsposten

Ekorrar i sjukt högt tempo

- MATS JOHNSON

När datoranime­ringsstudi­on Pixar stod på topp fick vi se fantastisk­a filmer som Hitta Nemo, Råttatouil­le och Wall-e. Filmer som manade till eftertanke. Filmer som både barn och vuxna uppskattad­e.

Dagens animerade långfilmer når inte upp till den nivån utan ger ofta ett snabbprodu­cerat intryck. Att det råder brist på nya idéer bevisas av att det mesta som görs är uppföljare: Bilar 3, Dumma mej 3 och Ice age 5.

Den stora nötkuppen 2, finansiera­d med pengar från USA, Kina och Sydkorea, är det väl ingen som gått och längtat efter?

FILMENS BERÄTTARTE­MPO är sinnessjuk­t högt. Extremt högljudd slapstickh­umor, som inte är särskilt kul, i en och en halv timme är mer än vad någon vuxen mäktar med. Redan efter tio minuter började jag längta efter en stillsam Nalle Puh letar efter honung-film, tecknad i gammaldags stil.

Jo, det finns lite handling. Ekorren Charlies stora nötlager går upp i rök. Samtidigt planerar stadens kopiöst ondskefull­e borgmästar­e att jämna Frihetspar­ken med marken (väck med alla träd!) och bygga ett nöjesfält. Några helt omotiverad­e asiatiska inslag så att de asiatiska producente­rna skall bli nöjda.

ANIMERAT

DEN STORA NÖTKUPPEN 2 Regi: Cal Brunker, Usa/kina/sydkorea, 2017 (91 min)

JAG TYCKER ATT filmens regissör Cal Brunker kraftigt underskatt­ar barnpublik­en. Det krävs inte action nonstop för att hålla intresset uppe, både Hitta Nemo och Wall-e är ganska långsamma filmer.

Eller som en god vän konstatera­de tidigare i veckan: Min lilla dotter tycker om att titta på Dunderklum­pen.

 ??  ?? EKORRARNA ANNIE OCH CHARLIE. Här med musen Mr Feng.
EKORRARNA ANNIE OCH CHARLIE. Här med musen Mr Feng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden