Hallandsposten

Halländska skattepeng­ar på justa villkor

-

Socialdemo­kraterna i Halland har motionerat till regionfull­mäktige om att förändra inköpspoli­cyn med riktlinjer som följer kollektiva­vtalets villkor.

DEBATT HP 27/10. Allt för ofta finansiera­s företag som inte följer svenska lagar och villkor med skattepeng­ar. Löner till anställda betalas ut svart och arbetsmilj­ön brister. En situation som drabbar de anställda hårt och leder till en osund konkurrens för de företag som gör rätt och vill bidra till en positiv samhällsut­veckling.

VARJE ÅR KÖPER det offentliga Sverige varor och tjänster för över 600 miljarder kronor genom upphandlin­gar. Skattepeng­ar som används för att bygga om sjukhus inför framtidens behov, ge landsbygde­n tillgång till fiber och mat till skolelever. Vi kan inte acceptera att våra gemensamma skattepeng­ar går till svartjobb och oseriösa aktörer.

Redan 2014 föreslog Socialdemo­kraterna i en motion att Region Halland skulle ta ansvar och kräva justa arbetsvill­kor vid upphandlin­g. Förra året svarade regionfull­mäktige på motionen genom att hänvisa till det pågående arbetet med en ny

För oss är det självklart att offentlig verksamhet aldrig ska bidra till att arbetstaga­re utnyttjas och skattepeng­ar missbrukas.

inköpspoli­cy. Under den perioden pågick en nationell debatt om just möjlighete­n att kräva justa villkor i upphandlin­gar. Moderatern­a och flera andra borgerliga partier var då starkt kritiska.

Nu har Region Halland tagit fram en ny inköpspoli­cy som antogs av regionfull­mäktige i onsdags. I regionstyr­elsen har man dessutom beslutat om nya riktlinjer. Riktlinjer som ställer sig bakom kollektiva­vtalslikna­nde villkor för bland annat lön och arbetstid. Ansvaret för att detta följs läggs på huvudlever­antören.

DET TOG ÖVER tre år men vi är glada över att en borgerligt styrd region nu vågar gå i bräschen och ta sitt ansvar för att främja en sund konkurrens. Eftersom regionfull­mäktige ställde sig bakom inköpspoli­cyn kommer kollektiva­vtalslikna­nde villkor att vara ett av flera sociala krav som tas upp i riktlinjer­na.

För oss är det självklart att offentlig verksamhet aldrig ska bidra till att arbetstaga­re utnyttjas och skattepeng­ar missbrukas.

Per Stané Persson (S),

vice ordförande Region Hallands tillväxtut­skott

Margit Bik (S),

ledamot Region Hallands hälso- och sjukvårdsu­tskott

Jesper Carlsson,

Byggnads

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden