Hallandsposten

Inte för sent att sätta lökar

TRÄDGÅRD: SÄTT TULPANERNA NÄR FROSTEN ÄR NÄRA

- GUNNEL CARLSON/TT

Det är oftast inte kylan utan fukten som tar knäcken på höstplante­rade lökar. Man sätter dem för djupt och i jord som är våt av höstregn. Då är risken stor att löken ruttnar eller delvis fryser bort. Därför är det allra bäst att ha is i magen och vänta med att sätta tulpanerna tills frosten är nära, kanske till och med har kommit, men utan att ännu ge tjäle.

Den erfarenhet­en har i alla fall Carolina Visser som har sin tulpanodli­ng 2,5 mil norr om Sollefteå.

– September är en hopplös månad. Då är det alldeles för blött i jorden. Vänta med tulpanerna och håll koll på väderleksp­rognosen. När första frosten slagit till – då är det dags.

HON KOMMER FRÅN en lökodlarsl­äkt i Holland. Både morfar och farfar odlade tulpaner och Carolina Visser jobbade också i branschen. För elva år sedan, 2006, köpte hon huset utanför Sollefteå, träffade sin nuvarande man Hasse och två år senare planterade­s de första tulpanlöka­rna i jorden.

– Folk tyckte inte jag var klok som började sätta tulpanlöka­r i Norrland. Men det har ju gått hur * Narcisser vill helst komma i jorden tidigt på hösten för att hinna rota sig före vintern. Men det går utmärkt att plantera narcisser senare om man vill göra en kruka med lök att driva för tidig vårblomnin­g.

* Bra plantering­skärl är exempelvis flätade lövkorgar som man fordrar med säckväv. Bottna med lecakulor och sedan jord. Plantera gärna i lager med de största lökarna längst ned, till exempel Alliumlök och narcisser. Fortsätt med tulpaner och Fritillari­a (kungsängsl­ilja och kejsarkron­a) och toppa med krokus, snödroppar och pärlhyacin­ter.

* Låt korgen stå ute tills det blir kallt och ställ sedan in den i ett förråd eller frostfri källare. När de första gröna skotten börjar visa sig lyfter man in korgen ljust och svalt, inte över 18 grader, och låter löken börja gå i knopp.

* Soliga dagar i februari/mars kan man ställa ut den och glädjas åt en blommande lökkorg på trappan. Riktigt kalla dagar och nätter bör den tas in, så det är bra att hålla koll på termometer­n. När de har vissnat är det bara att plantera ut lökarna i rabatten för ny blomning nästa vår.

* För den som har ett kallväxthu­s kan våren skyndas på rejält genom att man sätter lök i kruka eller direkt i växthusjor­den.

bra som helst, säger hon.

I slutet av maj hålls det tulpanfest­ival i Sollefteå och är vintern kall blommar det ända till midsommar.

– Tack vare klimatet med torra

kalla vintrar blir löken friskare och vi slipper använda kemikalier mot sjukdomar.

Däremot har hon gett upp tanken på att odla narcisser.

– Jag provade att sätta påskliljan Bridal Queen när jag skulle gifta mig. Men det kom inga alls.

SÅ DET BLIR tulpaner för hela slanten och eftersom jorden i Backsjön där Carolina bor är lerig odlar hon i upphöjda bäddar.

– När klimatförä­ndringen gör att Holland står under vatten då får man hämta tulpanerna i Norrland i stället, säger Carolina och skrattar.

Att det är fukten och inte kylan som är tulpanens värsta ovän håller Gerben Tjeerdsma med om. Även han har sina rötter i Nederlände­rna och driver nu trädgården på Råda säteri samt är ansvarig för sortimente­t av lök i försäljnin­gen på Göteborgs botaniska trädgård.

– Jag gör som holländarn­a när de planterar sina lökfält. Löken hamnar lite huller om buller, men blommar samtidigt ändå, säger Gerben, som gärna vill ta död på rådet om att man ska sätta löken tre gånger så djupt som den är stor.

– Det blir för djupt, och därmed för fuktigt. Att sätta dem ytligt är bättre, för kylan tål de.

Vill du ha tulpaner som blommar i vår? Då kan du plantera dem nu. Så länge tjälen inte hunnit i jorden är de redo. I oktober sätter Carolina Visser utanför Sollefteå över hundratuse­n tulpanlöka­r.

”Vänta med tulpanerna och håll koll på väderleksp­rognosen. När första frosten slagit till – då är det dags” CAROLINA VISSER

tulpanodla­re

PÅ RÅDA UTANFÖR Göteborg har han testat att plantera precis under gräsytan utan problem. Hur man lyckas med sina lökar har naturligtv­is också med kvalitén på löken att göra. En frisk lök ska vara fast och fin, och utan tecken på mögel.

– Lite mögel försvinner i jorden, men om du måste förvara för en senare plantering kan du lägga dem i en hink med vatten och en rejäl skvätt med diskmedel. Hos mig ligger de över natten i diskmedlet, säger Gerben, och fortsätter:

– Dagen efter häller jag av diskmedlet, men spolar inte med vatten. Det höga ph-värdet dödar rötan. Om det sitter djupare kan du skära ut den mögliga biten och sedan lägga löken i diskmedel över natten.

Torra och skrumpna lökar kan väckas till liv genom att ligga i vatten ett dygn. Smålök som snödroppar är ofta torra när de säljs i butiken på hösten och kan därför behöva suga i sig vatten innan de planteras.

 ?? Bild: GUNNEL CARLSON ?? KOLL PÅ KNOPPARNA. Paret Carolina Visser och Hasse Sjölund bland några av de tusentals tulpaner som de sätter i oktober varje år, i Backsjön norr om Sollefteå.
Bild: GUNNEL CARLSON KOLL PÅ KNOPPARNA. Paret Carolina Visser och Hasse Sjölund bland några av de tusentals tulpaner som de sätter i oktober varje år, i Backsjön norr om Sollefteå.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden