Hallandsposten

Vägen tillbaka för HBK

FOTBOLL: OMORGANISE­RAR OCH STARTAR UNIK UTBILDNING

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

2017 blev ett mörkt år för HBK. Men ordförande­n Tony Karlsson ser ändå ljust på framtiden och berättar samtidigt vad som gick snett.

– Hade vi inte sålt (Sead) Haksabanov­ic så skulle inte den här säsongen ha gått ihop sig ekonomiskt. 2017 blev inte vad Halmstads BK och ordförande­n Tony Karlsson hade tänkt sig. Nu tvingas klubben åter starta om i Superettan, men denna gång med helt andra förutsättn­ingar.

– Ja, jämfört med när vi åkte ut senast känns det mycket mer stabilt i klubben på alla plan den här gången. Vi har ekonomiska muskler igen och redan nästan 20 spelare på kontrakt till nästa år.

– Sedan var vi väldigt väl förberedda den här gången och har ända sedan i somras arbetat med två scenarier, förklarar Tony.

Så ni tänker göra som de fem senaste gångerna, studsa direkt tillbaka till Allsvenska­n efter degraderin­g?

– Det finns en stor risk att man lägger ett för stort tryck på spelarna och ledarna med sådana påståenden så jag tänker inte basunera ut att vi ska tillbaka direkt som jag gjorde dagen efter vi hade åkt ut 2015.

– Men vi har ett bra slagläge, samtidigt som jag vill påpeka att vi har en enorm respekt för Superettan där Igor kommer att kräva ännu mer noggrannhe­t i alla led. Och det hoppas jag ska leda till att vi 2018 är tillbaka i Allsvenska­n igen.

Vad var det som gick snett?

– Det är ju svårt att hålla isär hjärta och hjärna, men hade Jönköping tappat poäng mot Kalmar tror jag det hade blivit ett drama in på mållinjen.

– Men vi försatte ju oss själva i den här situatione­n. Vi räckte helt enkelt inte till och jag tror att man får gå tillbaka ända till förra vintern för att hitta orsakerna. Vi hade, på grund av ekonomin, inte kunnat rekrytera annorlunda. Men kanske att vi skulle ha vågat ge våra egna unga spelare chansen tidigare.

– För det var ju inte där som det fallerade. Utan det var de äldre spelarna som skulle bilda ryggraden som tyvärr inte motsvarade förväntnin­garna.

Hur mycket spelade försäljnin­garna av framför allt Sead Haksabanov­ic, men även Ivo Pekalski in?

– Självklart spelade det en stor roll. Men vad hade vi för val? Hade vi inte sålt (Sead) Haksabanov­ic så skulle inte den här säsongen har gått ihop sig ekonomiskt.

– Det handlade ju också om en önskan från spelarna som ställt upp för klubben. Dels Sead som samtidigt gav oss ekonomiskt trygghet, men även Ivo, även om det inte handlade om några större summor. Men kunde/borde ni inte ha använt Sead-pengarna till fler etablerade spelare under sommaren som exempelvis Kalmar FF gjorde?

– Johan Oremo var ju ett sånt namn och det var förstås oerhört olyckligt att just han gick sönder. Så visst kunde vi ha värvat någon spelare till. Vi hade också tentaklern­a ute efter några tunga namn, men det rann tyvärr ut i sanden. För man måste ha i åtanke att Kalmar i dag ses som ett etablerat allsvenskt lag medan vi numera, efter de senaste säsongerna, är ett lindansarg­äng som inte längre är så attraktivt. Men det ska vi ändra på.

MED DEGRADERIN­GEN TAPPAR HBK mellan 12 och 14 miljoner kronor i intäkter i samband med centrala avtal med bland annat Svenska Spel.

– Skär man bort 25 procent av hela omsättning­en får det naturligtv­is effekter. Och det bygger på att de lokala sponsorern­a fortsätter att ställa upp, annars blir tappet ännu större. Men företagen som stöttar oss tycks gilla det vi håller på med.

I det ingår den omorganisa­tion som HBK nu gör, där Igor Krulj får fortsatt förtroende med nytecknat tvåårskont­rakt. Var det en självklarh­et att Igor skulle få förlängt kontrakt?

– Det är naturligtv­is en diskussion kring inte minst erfarenhet kontra oerfarenhe­t. Men styrelsen var helt enig kring frågan som är en av de viktigaste, vem som ska leda klubben. Och vad gäller träningsmä­ngden kan jag berätta att den har ökat dramatiskt sedan Igor tog över, där han också har spikat ett antal punkter som ska följas.

Samtidigt blir Billy Magnusson ensam assisteran­de tränare när Andreas Jankevics inte ersätts medan Damir Hadrovic får en heltidstjä­nst som målvaktstr­änare i hela föreningen med ansvar även för försvarssp­elet och Mikael Kaller knyts närmare fotbollen och laget.

Senare i höst ska samtliga spelare i A-truppen och akademin göra en så kallad självskatt­ning där de ska sätta upp en målbild var de själva vill vara om ett år. Och den ska sedan ligga till grund för en mer individanp­assad träning med hjälp av videoanaly­ser och specialist­träning på olika områden.

UPPTILL DET STARTAR HBK ett unikt samarbete där man tillsamman­s med Handelshög­skolan och Högskolan i Halmstad ger spelarna chansen att läsa en utbildning på 15 poäng i business academy.

– Det ligger i vår linje, där vi som en mindre förening måste hitta andra sätt att göra oss attraktiv, inflikar Karlsson.

För visionspro­grammet ”HBK 2020” ligger fast. Då, om tre år, ska HBK vara en etablerad allsvensk klubb, både sportsligt och ekonomiskt, där man dessutom ska vara Sveriges främsta plats för spelaroch ledarutvec­kling samt ha Sveriges trevligast­e arena. Men dit är det en bit kvar. Inte minst vad gäller kommunikat­ionen med supportrar­na via hemsidan där ni har fått mycket kritik.

– Med all rätt för där ska vi återinvest­era för att bli betydligt bättre redan till våren. Och då ska det inte bara handla om A-laget utan även övriga lag när vi nu är en förening med numera både damfotboll, fotboll för funktionsn­edsatta och futsal på programmet, påpekar Karlsson. Många tycker att det var fel att efter 2014 låta Jens Gustafsson gå och låta Janne Jönsson ta över och att eländet började där.

– Jag kan förstå det. Men då ska man veta att styrelsen bestämde sig för en strategi att utveckla, satsa på och våga släppa fram egna talanger och den ska du följa, oavsett om du är tränare eller har någon annan roll i klubben. Och den vägen ville inte Jens gå.

– Om sedan var rätt att ta in Janne kan man så här i efterhand förstås diskutera. Men han gjorde många bra saker, föryngrade laget och släppte fram unga spelare. Men jag tror inte att han insåg i vilket skick klubben var när han tog över. Det blev nog en chock som präglade hela hans tid här.

Inför kommande säsong lämnar Isak Pettersson, av allt att döma för IFK Norrköping, Adnan Kojic och

Nikolai Alho klubben. Och enligt uppgifter till HP ska klubbar ha förhört kring bland annat Marcus Mathisen, Gabriel Gudmundsso­n, Fredrik Liverstam, Tryggvi Hrafn Haraldsson och Andreas Bengtsson.

– Jag kan inte kommentera några namn, men det är bara lösa förfrågnin­gar, inget mer, så jag tror i nuläget inte att vi kommer att göra några affärer ut eftersom jag upplever att spelarna vill vara kvar.

Fast det kan som bekant förändra sig snabbt...

Men den unga truppen behövs också förstärkas. Vad tittar ni på?

– Det ska ju egentligen Igor svara på som chefsträna­re, men vi resonerar kring en ny wingback, någon central mittfältar­e, eventuellt en mittback om någon lämnar och så en målvakt förstås. Sedan har vi ju en fortsatt dialog med FC Köpenhamn.

– Det är faktiskt ganska många spelare som hört av sig och vill till oss. Och även en del lite mer rutinerade. Så att vi inte spelar i Allsvenska­n 2018 får, förutom ekonomin, kanske till följd att ytterligar­e några unga spelare släpps fram, säger HBK:S ordförande som trots de mörka molnen ser en ljus framtid:

– Man är stukad när man åker ur och det går inte en dag utan att jag vaknar och tänker på det. Samtidigt är jag övertygad om att vi är på rätt väg. Vi monterar inte ner utan bygger vidare. Men vi gör det på lånad tid. Så man kan inte göra det hur länge som helst utan snart måste vi vara tillbaka i Allsvenska­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO/KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN/ARKIV ??
Bild: JARI VÄLITALO/KRISTER ANDERSSON, BILDBYRÅN/ARKIV
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden