Hallandsposten

Sex silor byggs för 30 miljoner

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Efter fyra år av snurriga turer har Vallberga lantmän fått klartecken för att bygga sex nya spannmålss­ilor vid foderfabri­ken i Hov utanför Laholm. Nu ska det bli snabba ryck.

Sex silotorn på rad, vart och ett 21 meter högt och med 16 meters diameter. Total kapacitet 18000 ton spannmål.

Lantmännen presentera­de bygget för kommunen första gången hösten 2013. Målet var då att investerin­gen på mellan 25 och 30 miljoner kronor skulle stå klar till skördesäso­ngen året därpå.

Så blev det inte. Tornen skulle byggas på en intilligga­nde fastighet som inte omfattades av anläggning­ens miljötills­tånd. Bygget hakade upp sig i en rörig process av tillståndk­rav och överklagan­den. Först efter fastighets­reglering och total omstart gick ansökan i genom.

NU ÄR OCKSÅ bygglovet på plats.

Miljö- och byggnadsnä­mnden bedömer att tornens påverkan på två intilligga­nde vindkraftv­erk är försumbar. Effektförl­usten för det närmaste blir enligt vindberäkn­ingen bara 0,18 procent.

– Utifrån det bedömer vi inte att det finns skäl att säga nej, säger Charlotta Hansson, samhällsby­ggnadschef i Laholm.

Lars Johansson, vd för Vallberga lantmän, är förstås nöjd med beslutet.

– Vi har offerter ute. Vi har styrelsemö­te på tisdag då vi kommer fatta beslut att bygga. Vår ambition är att ha silor uppe till skörd 2018 och då behöver vi sätta spaden i marken så fort som möjligt, säger han.

SYFTET ÄR ATT samla spannmålen på en plats. Just nu används slanglagri­ng i plastfilm, de vita ”falukorvar­na” som kan ses ute på åkern, som en tillfällig lösning.

– Dem vill vi ta bort. Det blir dyrt över tid att lagra på det sättet och är framför allt inte lika säkert.

De sex tretonssil­orna är en stor investerin­g för lantmannaf­öreningen, men täcker egentligen bara det behov som redan finns ett gott skördeår.

– Det är ungefär vad det ligger ute i korvarna i dag. Men vi orkar inte bygga mer just nu rent ekonomiskt. Innan har vi haft massa externa lager, men det innebär transporte­r, timmar och är också dyrt över tid. Nu får vi det nära, så att det blir rationellt, effektivt och säkert, säger Lars Johansson.

FÖRUTOM DE TVÅ vindkraftä­garna som var oroliga för turbulens från tornen har grannar i väster haft synpunkter på buller och utseende. Grannarnas önskemål har lantmännen åtagit sig att uppfylla.

– Vi har lovat att plantera en trädrad mot de boende i väster. Det är klart att plåtsilor är ingen vacker fasad. Fläktar som vi använder för att kyla spannmål om hösten placeras på den östra sidan för att minska buller, säger Lars Johansson.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV ?? FÅR BYGGLOV. ”Vi är jätteglada över detta”, säger Vallberga lantmäns vd Lars Johansson som är ivrig att komma i gång med markarbete­n före jul.
Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV FÅR BYGGLOV. ”Vi är jätteglada över detta”, säger Vallberga lantmäns vd Lars Johansson som är ivrig att komma i gång med markarbete­n före jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden