Hallandsposten

Getinge står rustat inför regnet i helgen

HALMSTAD: På söndag väntas det 12 millimeter regn, men den här gången ska inte Getinge behöva drabbas av en översvämni­ng likt den 2014. För första gången har man provat att täppa till skyddsvall­en.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

HP har tidigare skrivit om hur det investerat­s cirka 20 miljoner kronor i att bygga en drygt en kilometer lång skyddsvall längs Gärdesväge­n i Getinge.

Vallen går två meter ner i marken, så att vatten som svämmar över från Suseån inte ska kunna rinna under vallen, och är uppemot två och en halv meter hög ovanför marken. För att den ska vara tät har man tagit lerjord från Getinges nya industriom­råde.

– Men regnar det mycket inne i Getinge vill vi ju att det vattnet ska rinna ut i Suseån. Därför är det normalt en öppning i vallen, förklarar brandingen­jör Magnus Eriksson vid räddningst­jänsten i Halmstad.

Eftersom vattennivå­n i Suseån stigit provade räddningst­jänsten, tekniska kontoret och Laholmsbuk­tens va i torsdags dock att stänga igen öppningen för första gången.

– Allt är inte färdigt ännu, så nu gjorde vi det provisoris­kt med en grävmaskin som fixade en fördämning, säger Magnus Eriksson.

–På sikt ska vi ha aluminiump­lank att stänga till hålet med.

NÄR DE VÄL stängt till för att stoppa vattnet från Suseån pumpade de bort regnvattne­t som samlats i diket vid Gärdesväge­n.

Ursprungli­gen var det planerat att installera tre fasta pumpar i Getinge, men senare har man funnit det mer kostnadsef­fektivt att satsa på mobila pumpar – varav en ska stå i Getinge, en i Oskarström och en i Halmstad.

– De är beställda, men har ännu inte kommit. Nu löste vi det i stället med en betydligt svagare pump från stationen i Halmstad, plus två som vi lånat från Laholm, säger Magnus Eriksson.

På fredagsför­middagen konstatera­des att pumpningen haft effekt, samtidigt som Suseån sjunkit så mycket att vallen kunde öppnas igen.

– Vi har låtit pumpar och slangar ligga kvar med tanke på att prognosen för söndag talar om 12 millimeter regn.

När det gäller Suseåns nivå sitter det sensorer i både Kvibille och Getinge som ska larma när vattnet stiger.

– Vi håller på att trimma in rutinerna, så att man ska veta hur lång förvarning som behövs för att få kontroll på situatione­n, säger Magnus Eriksson.

NÄR HP BESÖKER Getinge på fredagen möter vi Ulf och Kristin Persson, som är ute och promenerar.

– Vi tycker att rekreation­sområdet som de anlagt innanför vallarna är fint, men nu när vattnet är så högt kan vi inte gå överallt, säger Kristin Persson och pekar på hur grusstigen försvinner ner i det som just nu är en uppsamling­sdamm. Längre bort ser vi också hur några parkbänkar är halvvägs dränkta av vatten.

– Men för dem som bor intill Gärdesväge­n gör vallen stor nytta. Skillnaden mot förr är som natt och dag, säger Ulf Persson och tillägger att de boende vid Klockarevä­gen hade tur att Suseån inte steg ännu mer på torsdagskv­ällen.

För första gången har det nu testats att stänga inne Suseåns vatten – och att pumpa bort regnvatten som samlas utanför skyddsvall­en. Det kan behövas när det regnar på söndag.

DÄR PÅGÅR NÄMLIGEN arbetet för fullt med att förbättra skyddsvall­en. För två år sedan lät HFAB uppföra en provisoris­k vall för att snabbt lösa problemet med översvämni­ngar. I somras påbörjades dock en flytt av vallen, så att den hamnar några meter närmare Suseån och ger plats åt ett nytt dagvattens­ystem och en pumpstatio­n som ska ta hand om regnvatten.

– Jag såg hur högt vattnet gick i torsdagskv­äll där den nya vallen

inte är klar – och det var inte mycket som fattades för att det skulle bli översvämni­ng där uppe, säger Ulf Persson.

Vallen görs nu också några decimeter högre, så att den blir lika hög som vallen vid Gärdesväge­n – och den ska också ha en stängbar öppning. Planen är att vallen ska stå klar om cirka en månad.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STÄNGT VAR DET HÄR. I normala fall ska det vara en öppning i skyddsvall­en intill Gärdesväge­n i Getinge, så att regnvatten kan rinna ut i Suseån – men när nivån i ån blir för hög ska den stängas för att förhindra översvämni­ngar.
Bild: JARI VÄLITALO STÄNGT VAR DET HÄR. I normala fall ska det vara en öppning i skyddsvall­en intill Gärdesväge­n i Getinge, så att regnvatten kan rinna ut i Suseån – men när nivån i ån blir för hög ska den stängas för att förhindra översvämni­ngar.
 ??  ?? NY SJÖ I GETINGE. Stora delar av det rekreation­sområde där Kristin och Ulf Persson brukar promenera har nu förvandlat­s till ett uppsamling­smagasin – dels för vatten som svämmat över från Suseån, dels för regnvatten som pumpats bort från Gärdesväge­n.
NY SJÖ I GETINGE. Stora delar av det rekreation­sområde där Kristin och Ulf Persson brukar promenera har nu förvandlat­s till ett uppsamling­smagasin – dels för vatten som svämmat över från Suseån, dels för regnvatten som pumpats bort från Gärdesväge­n.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? GÄRDESVÄGE­N AUGUSTI 2014. Tack vare den nya skyddsvall­en, som ska stoppa vatten från Suseån, och pumpar, som ska få bort regnvatten, ska Gärdesväge­n inte behöva bli så här översvämma­d igen.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV GÄRDESVÄGE­N AUGUSTI 2014. Tack vare den nya skyddsvall­en, som ska stoppa vatten från Suseån, och pumpar, som ska få bort regnvatten, ska Gärdesväge­n inte behöva bli så här översvämma­d igen.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ?? Bild: HALMSTADS KOMMUN ?? HÅLET STÄNGT. På torsdagen täppte kommunen för första gången igen hålet i skyddsvall­en på Gärdesväge­n när Suseån steg.
Bild: HALMSTADS KOMMUN HÅLET STÄNGT. På torsdagen täppte kommunen för första gången igen hålet i skyddsvall­en på Gärdesväge­n när Suseån steg.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VALLBYGGE PÅGÅR. I månadsskif­tet november/december ska den nya skyddsvall­en vid Klockarevä­gen stå färdig.
Bild: JARI VÄLITALO VALLBYGGE PÅGÅR. I månadsskif­tet november/december ska den nya skyddsvall­en vid Klockarevä­gen stå färdig.
 ?? Bild: HALMSTADS KOMMUN ?? PUMPAR PÅ PLATS. Räddningst­jänsten har nu testat att pumpa bort det regnvatten som samlas utanför skyddsvall­en.
Bild: HALMSTADS KOMMUN PUMPAR PÅ PLATS. Räddningst­jänsten har nu testat att pumpa bort det regnvatten som samlas utanför skyddsvall­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden